Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiotusentals drabbade av utpressningsattacker

Uppdaterat fredag 12 maj 2017 kl 22.27
Publicerat fredag 12 maj 2017 kl 17.01
Attacken uppmärksammades först i Storbritannien
(1:38 min)
En man sitter framför två datorskärmar. Foto: Pablo Dalence/SR
Pablo Dalence/SR Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio

I kväll har organisationer i en lång rad länder utsatts för en cyberattack, där datorer gjorts obrukbara och där förövarna kräver en lösensumma för att låsa upp dem igen. Det ska handla om cirka 45 000 attacker i 75 länder runt om i världen.

Attacken uppmärksammades först i Storbritannien, där delar av sjukvårdssystemet slagits ut.

Det var sent i eftermiddags som flera datorer inom en flera sjukvårdsområden i Storbritannien plötsligt inte längre gick att använda. Datorerna var låsta och en skylt på skärmen krävde att användaren betalade en lösensumma för att den skulle låsas upp igen.

Den här attacken innebär att det inte går att ringa till sjukhusen eftersom telefonsystemen är datoriserade, läkarna kommer inte åt patienters sjukjournaler och inte heller systemen för recept, rapporterar vår korrespondent Staffan Sonning.

De drabbade sjukhusen uppmanar befolkningen i området att inte komma till akutmottagningarna, om det inte är absolut nödvändigt. Patienter hänvisas vidare till sjukhus som inte drabbats av attacken.

Angriparna kräver motsvarande ungefär 2 500 kronor per dator för att ta bort låsningen.

Liknande cyberattacker har drabbat enskilda sjukhusområden i Storbritannien tidigare, men det här är den största hittills. Datornätverken är nu nedstängda och bortkopplade från nätet, medan experter försöker hitta ett sätt att rensa de angripna datorerna från den skadliga programvaran.

Även i Sverige härjar utpressningsvirus.

Industrikoncernen Sandvik är ett av de företag som har drabbats. Just nu håller de på att kartlägga problemen för att se hur pass omfattande de är.

Företaget bekräftar att cyberattacken har påverkat deras arbete under dagen.

Även Timrå kommun har haft problem i dag, säger Anderas Strömgren som är kommunchef i Timrå.

– På eftermiddagen var det ett antal medarbetare som ungefär samtidigt fick sina datorer automatiskt avstängda, säger Andreas Strömgren till Ekot.

 – Det blev först en blå skärm, sedan en svart. Sedan ombads de starta om datorn. Därefter kom det upp en bild som meddelade att data var krypterat och om man ville få åtkomst till datorn var man tvungen att betala en summa.

 

Ett intensivt åtgärdsarbete pågår i kommunen för att återställa IT-systemen.

Ryssland är ett av de länder som drabbats värst, bland annat det ryska inrikesdepartementet enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

 

I Spanien varnade myndigheter på fredagen för en pågående och utbredd IT-attack.

"Det har utfärdats en varning för en massiv ransomwareattack mot flera organisationer, som påverkar deras Windowsdatorer" skriver Spaniens nationella kryptograficenter i ett uttalande.

Landets – och en av världens – största teleoperatör Telefonica är ett av de drabbade företagen. Andra stora företag som energibolaget Iberdrola och gasleverantören Gas Natural hann uppmana sina anställda att stänga av internetförbindelserna om infekterade datorer upptäcks.

Det har också kommit rapporter om virusattacker mot organisationer USA, Kina, Taiwan och Italien, rapporterar BBC. Utpressarna kräver betalning i den digitala valutan Bitcoin för att låsa upp datorerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".