Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt spänt läge i Makedonien

Publicerat lördag 13 maj 2017 kl 19.00
"Det finns en befogad oro"
(2:09 min)
Nikola Poposki, utrikesminister i den tidigare regeringen anser att albanernas krav hotar landets enighet
1 av 2
Nikola Poposki, utrikesminister i den tidigare regeringen anser att albanernas krav hotar landets enighet Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Valet av albanen Talat Xhaferi ledde till att Makedoniens parlament stormades.
2 av 2
Valet av albanen Talat Xhaferi ledde till att Makedoniens parlament stormades. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

I den politiska kris som pågår i Makedonien har landets albanska minoritet anklagats för att vilja dela landet. Och det var när albanen och den tidigare gerillaledaren Talat Xhaferi valdes till talman som parlamentet stormades av anhängare till den tidigare regeringen. Men i en intervju med Sveriges Radio tillbakavisar den nyvalde talmannen alla sådana anklagelser.

– Det handlar om legitima krav om lika rättigheter för albanerna eftersom vi är en del av det här landet, säger Talat Xhaferi, nyvald talman i Makedoniens parlament, om den förhandlingsplattform som de albanska partierna kom överens om inför regeringsförhandlingarna tidigare i år och som följde på det nyval som hölls i december.

Bland annat vill man likställa det albanska språket med det makedonska och inleda en diskussion om att ändra på landets flagga så att den bättre representerar också den albanska minoriteten - albanerna utgör ungefär en fjärdedel av landets befolkning.

Plattformen undertecknades i grannlandet, Albanien, och nu anklagar den tidigare regeringen den albanska minoriteten för att med utländsk hjälp vilja dela landet i en makedonsk och en albansk del.

– Jag tror att det finns en befogad oro för att landets framtid som en enhetsstat är hotat, säger Nikola Poposki, utrikesminister i den tidigare regeringen och nu också i den tillfälliga regering som styr i Makedonien.

Och det är med det som argument som president Gjorje Ivanov, som stöder den tidigare regeringen, har vägrat att låta Makedoniens socialdemokratiska opposition bilda regering tillsammans med de albanska partierna.

När de tillsammans trotsade presidentens förbud och valde en ny talman - en förutsättning för att sedan kunna utse en ny regering - stormades parlamentet av anhängare till den tidigare regeringen och flera parlamentsledamöter misshandlades.

EU och USA fördömde våldet och säger att den nyvalde talmannen, albanen Talat Xhaferi, är legitimt vald. De har uppmanat presidenten att låta oppositionen ta över regeringsmakten.

Talat Xhaferi säger att från folkets sida vill man inte ha någon konflikt men att händelserna i parlamentet visat att en etnisk konflikt skulle kunna provoceras fram. 2001 stod landet på randen till inbördeskrig när dåtidens albanska gerilla tog till våld för att kräva större rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".