Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Falun fulast och Visby vackrast – enligt svenskarna

Publicerat söndag 14 maj 2017 kl 17.56
Park och torg
Visby respektive Falun. Foto: TT

Nästan alla gotlänningar tycker att Visby är fint. Men i Dalarna tycker bara sex av tio att den stad man bor närmast eller i är vacker, visar en ny undersökning.

 – Gotlänningar är stolta över sin hembygd, säger Visbyförfattaren Anna Jansson.

Gotland, eller i alla fall Visby, är synnerligen vackert. I alla fall om du frågar boende på Gotland. När Sifo på företaget Projektengagemangs uppdrag frågade 2 500 svenskar om de tyckte att staden de bodde i eller bodde närmast var vacker svarade 97 procent av gotlänningarna "ja".

Författaren Anna Janssons tre bokserier, bland annat deckarna om Maria Wärn, utspelar sig alla i Visby. Hon är mer förvånad över att siffran inte var 100 procent, än att Gotland toppar listan.

– Om du sitter på båten mot Visby, bara själva vyn med klosterruiner, ringmur och grönskan är fantastisk. Tittar man åt höger har man stora vita klippor rakt ner i azurblått vatten, säger hon.

De boende i Dalarna, som hamnar i botten av listan, är inte alls lika imponerade av sina städer. Där säger bara 61 procent att städerna är fina.

– Det är otroligt intressant att av alla landskap så är det i Dalarna man inte är så imponerade av sina städer. Dalarna är så känt för sin landsbygd, med röda stugor, där landskapet har sin identitet. Men de har inte satsat på sina städer. Så tolkar jag det, säger Emma Lundborg, landskapsarkitekt på Tema Projektengagemang.

Carl-Johan Ingeström, vd för Visit Dalarna, lyfter också fram vyerna utanför städerna.

– När man tänker efter så är det någonstans så att Dalarna är ett vackert landskap. Det finns turister och besökmål i oftast vackra miljöer. Men enskilda städer är knappast så vackra, säger han.

Han tycker att stora köpcentrum utanför städerna är en bov i dramat, då de utarmar stadskärnorna som upplevs som döda och därmed fula. Ett levande centrum är viktigt för både besökare och invånare, enligt honom.

– Med det sagt hade jag hoppats att procentsiffran varit lite högre för Dalarna, säger han.

Stockholmarna tillhör också dem som gillar utseendet på sina städer mest, medan Kronobergare, Västerbottenbor, Gävleborgare och Norrbottenbor inte anser att städerna i länet är lika vackra som alla övriga län.

– Stockholm är en dokumenterat vacker stad. Den innehåller alla dragplåstren som nära vatten, nära naturområden och ett livaktigt stadsliv, säger Lundborg.

Generellt önskar svenskarna sig mer grönområden i sina städer. Parker, träd och blommor står högt på mångas önskelista. En dryg tredjedel anser att mindre trafik, bättre renhållning och finare arkitektur skulle göra städerna vackrare.

– Vackert är ett svårt begrepp, men att ha en god livsmiljö tror jag är viktig för folks psykologiska hälsa, säger Emma Lundborg.

Här tycker de boende att städerna är vackra

Län
Andel som svarar "ja"
Gotland 97 procent
Stockholm 94
Jämtland 87
Värmland 87
Blekinge 86
Västra Götaland 85
Kalmar 83
Halland 83
Skåne 82
Örebro 82
Jönköping 82
Uppsala 81
Södermanland 79
Östergötland 79
Västmanland 78
Norrbotten 76
Västerbotten 72
Västerbotten 72
Gävleborg 70
Kronoberg 68
Dalarna 61


Andel som svarat "ja" på frågan: Tycker du att den stad där du bor eller den som är närmast är vacker?

Källa: Samhällsbarometern 2017, Projektengagemang/Sifo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".