Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gömda i Sverige vittnar om psykisk ohälsa

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 06.22
"Julia": Man kan inte må bättre när man inte vet vad som väntar en
(2:38 min)
En persons skugga.
1 av 3
Personerna på bilderna är inte personerna i texten. Foto: Olivia Ochoa
En persons spegelbild i en vattenpöl.
2 av 3
Foto: Olivia Ochoa

Sveriges Radio har intervjuat 84 gömda personer. Flertalet vittnar om hur en pressad tillvaro lett till psykiska besvär, alltifrån sömnproblem till självmordstankar.

– Du ska inte röra dig ute, du ska inte jobba, du ska inte hämta barnen från skolan, inte gå och handla. Du ska inte göra någonting. Du ska bara sitta hemma och tänka. I dag gick det bra. I morgon kanske de kommer och hämtar mig. Och sedan när du går och lägger dig så kan du inte sova. Du blir bara psykiskt sjuk, säger Alexander som egentligen heter nåt annat.

Han fick slutligt avslag för sex år sedan och valde då att gå under jord med sin familj.

Det är ingen som vet hur många som bor i Sverige utan att ha rätt till det. Hos polisen finns 12.500 ärenden med personer som avvikit sedan de fått ett slutligt avslagsbeslut på sin asylansökan. Men utöver det finns ett stort mörkertal, enligt Gränspolisen.

De gömda som Sveriges Radio träffat bor i olika delar av Sverige och kommer från över 20 länder. 32 är kvinnor, resten män.

Och när vi frågar hur de upplever sin psykiska hälsa är det 69 av de 84 personerna som svarar att de har problem.

Julia lever gömd tillsammans med sin sjuka mamma och fyra syskon: 

Jag har själv post-traumatiskt stressyndrom. Jag har min psykiater som jag brukar besöka varje vecka. Men grejen är att man inte kan må bättre när man inte vet vad som väntar en, säger Julia, som också heter något annat.

Anders Björkman var med och startade organisationen Läkare i Världens klinik för papperslösa i Stockholm för 22 år sedan. Han är själv läkare och är inte förvånad över att så många uppger att de har psykiska problem. 

– Nej, jag är förvånad för varje sådan här person som säger att de inte har några problem.

Tidigare traumatiska upplevelser, en pressad tillvaro här och en ständig rädsla för att upptäckas, det är en riskabel kombination för den psykiska hälsan, säger Anders Björkman.

Att de gömda som vi intervjuat ändå stannar kvar i Sverige förklaras av många att de skulle riskera förföljelse eller värre om de återvänder. Ett annat vanligt svar är usla förhållanden i hemlandet.

Willy från Kongo säger att han skulle gripas och torteras. Nu bor han tillfälligt inneboende i en klädkammare, utan fönster. 

– Jag vet inte hur länge jag orkar leva så här. Ibland känner jag att jag bara vill ta bort livet. Om jag tar bort livet så tar jag bort problemen också. Kanske, säger Willy från Kongo.

#Gömdisverige – om publiceringen

Varför gör ni det här inslaget?

Enligt polisen finns idag runt 12 500 personer som befinner sig i Sverige illegalt. Vi har följt några personer i den här gruppen för att ta reda på hur deras liv ser ut, och hur de resonerar kring att de vistas i Sverige illegalt.

Har ni inte en skyldighet att anmäla dem till polisen?

Journalister har en rätt och en skyldighet att skydda sina källor. Risken med att röja källor är det kan leda till att ingen vill berätta sina historier, eller överhuvudtaget lämna känsligt material till journalister, på grund av rädsla för att bli röjd.

Varför publicerar ni namn på de ni träffat?

Vi vill i största möjliga mån låta människor komma till tals under eget namn och med egen röst. I de fall vi har publicerat namn och röst har det gjorts med personens godkännande, i andra fall har vi använt oss av fiktiva namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".