Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken föreslår nytt sätt att mäta inflation

Publicerat tisdag 16 maj kl 07.31
Nytt mått kan påverka minusräntan
(2:04 min)
Utanför Riksbanken.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Idag väntas riksbankscheferna föreslå att inflationen framöver ska mätas på ett annat sätt. Frågan är vilket mått de väljer och om det i sin tur kan påverka minusräntan.

Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, tror att Riksbanken byter till KPIF.

– Riksbanken har formellt KPI, men i praktiken har de en längre tid följt måttet KPIF. Jag tror att de kommer att välja KPIF som huvudmålvariabel i samband med rapporten nästa vecka.

Remiss om penningpolitisk målvariabel - så heter det lite kryptiskt formulerade dokumentet som blir offentligt klockan halv tio idag. Rent konkret handlar det om vilket mått Riksbanken ska använda för att mäta inflationen, konsumentprisindex KPI, eller systermåttet KPIF eller till Europeiska centralbankens favorit HIKP.

När Riksbanken en gång i tiden valde KPI var ett huvudargument att måttet är välkänt - men det har en stor nackdel - sänker Riksbanken räntan sjunker KPI - höjer Riksbanken räntan så stiger KPI.

Det kan också komma fler nyheter från Brunkebergstorg - Riksbanken skulle också kunna återinföra ett så kallat toleransintervall kring inflationsmålet, för att signalera att det är svårt att pricka 2 procent - det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

– Jag tror att de vill ha tillbaks ett toleransintervall. Om det hjälper pedagogiken då tycker jag att det är bra, säger Annika Winsth.

Men även ett toleransintervall har nackdelar - Claes Måhlén på Handelsbanken igen.

– Det är möjligt att inflationsförväntningarna kan bli lite svårare att styra. Om man säger att man tolererar lite över en procent och strax under tre procent, det skulle kunna göra att inflationsförväntningarna blir lite mindre förankrade kring inflationsmålet på 2 procent.

En sak är säker. Riksbankscheferna vill förankra förändringen väl innan de själva fattar beslut i höst. Aldrig tidigare har en liknande remiss skickats ut från Riksbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".