Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saluförbud för elektriska brädor

Uppdaterat tisdag 16 maj kl 08.57
Publicerat tisdag 16 maj kl 08.49
"Väldigt alarmerande"
(2:08 min)
Två personer kör hoverbord.
Av 13 kontrollerade modeller var det tre som klarade sig utan anmärkning. Foto: AP/TT

Elektriska balansbrädor, Hoverboards, har orsakat minst 48 bränder på mindre än ett år och i dag har Arbetsmiljöverket förbjudit försäljning av tio olika modeller. De salustoppade brädorna uppfyller inte en rad formella krav.

– Det är en väldigt lång process att driva, det här med att stoppa ett parti och att hitta tillverkaren och skicka iväg saker på provning och sedan driva det, i och med att många saker tillverkas utanför EU och kommer in utan att ha rätt underlag, säger Monica Torgrip enhetschef Teknik på Arbetsmiljöverket.

– Nu när vi går in i en ny säsong där jag tror att det kan bli många som köper de här, då tänkte jag att vi ska försöka hindra dem att komma till Svenska konsumenter, säger hon vidare. 

Arbetsmiljöverket har utfärdat saluförbud för tio olika modeller av elektriska balansbrädor, Hoverboards. Förbudet gäller också liknande produkter. 

Vid stickprovskontroller hos åtta stora butikskedjor i Stockholm har verket funnit formella brister på produkterna. De har saknat CE-märkning eller saknat svensk bruksanvisning eller så har produkten saknat en EG-försäkran, där tillverkaren garanterar att brädan uppfyller EU:s krav. Ett par av modellerna uppvisade flera brister.

Tre modeller verket hittade uppfyllde alla krav och får fortsätta säljas. 

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har registrerat 48 bränder som orsakats av Hoverboards. De flesta förknippas med att branden börjat vid laddningen av batteriet.

– Jag tycker att det är väldigt alarmerande! Det är oroande att det fortsätter, tycker Monica Torgrip. 

Hon uppmanar konsumenter som köpt en salustoppad balansbräda att höra av sig till försäljningsstället och få pengarna tillbaka. 

Monica Torgrip tycker att det är viktigt att tillverkarna inte gör dåliga produkter bara för att kunna konkurrera med låga priser.

– Att man skippar kontroller och riskbedömningar i samband med tillverkningen för att få ned priset och hoppas att man säljer mer. Att konkurrera med sådana villkor tycker jag är fel.

– Vår insats skulle kunna bli en tankeställare till butiker och tillverkare att fundera på vilken kontroll har de över vad de köper in, säger Monica Torgrip på Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".