Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt med återförening för syrier i Sverige

Publicerat onsdag 17 maj kl 03.00
"Vi är inte nöjda med den här situationen"
(2:12 min)
Byggnad.
Sveriges utrikesdepartement i Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Syrier som har laglig rätt att återförenas med familjemedlemmar i Sverige har svårt att kunna göra det. Väntetiden är lång för obligatoriska intervjuer.

I januari gjorde Utrikesdepartementet, UD, det möjligt för anhöriga att vända sig till den svenska ambassaden i Khartoum i Sudan, för den obligatoriska intervjun, men väntetiden är lång, visar Ekots granskning.

Patric Nilsson, kansliråd på UD, tycker att det är en extraordinär situation. 

– Vi är inte nöjda med den här situationen, säger han.

Syrier som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige har laglig rätt ta hit sin familj, men först måste de anhöriga gå på en obligatorisk intervju på en svensk ambassad.

Ekots tidigare granskning visade att UD fattat flera beslut som försvårade för syrier att återförenas med familjemedlemmar som är i Sverige.

Ett problem har varit att det är svårt för syrier att komma in i de länder som Sverige hänvisar dem till för intervjuer. Men i januari beslutade alltså UD att lägga till Sudan till listan där syrier kan få göra intervjuer. Där släpps syrier in utan visum.

Men kön för en intervjutid är alltså lång. Den som får besked om en tid idag, får en intervju om åtta månader.

Samtidigt har ambassaden 2 500 obesvarade förfrågningar om intervjuer. Om ambassaden gör intervjuer i samma tempo som i dag kan det ta upp till två år innan den som väntar att återförenas får göra intervjun.

Patric Nilsson säger att de försöker att korta kötiden.

– I nuläget har vi förstärkt med personal. Och vi har förstärkt med lokal personal och vi kommer att förstärka med ytterligare tillfälliga stödinsatser från Sverige.

Många av de som väntar på intervjutid befinner sig mitt i kriget i Syrien. Det oroar Madelaine Seidlitz som är jurist på Amnesty.

– Att väntetiderna är så långa för personer som ofta befinner sig i utsatta och riskabla situationer utan daglig försörjning och egentligt skydd. Det är väldigt allvarligt, säger hon.

I höst öppnar Sverige en ambassad i Libanon, men UD har beslutat att syrier inte kommer att få göra intervjuer där. Det är något Madelaine Seidlitz är mycket kritisk till.

– Vi tycker att det vore det enda rätta just nu och skulle ha så stor betydelse för en stor mängd människor. Om vi inte får en förklaring så undrar vi om anledningen är att man vill hålla nere på antalet syrier som kan familjeåterförenas i Sverige, säger Madelaine Seidlitz.

Patric Nilsson, kansliråd på UD, har svårt att svara på varför UD inte kommer att låta syrier göra intervjuer när ambassaden i Libanon öppnar. Men han säger att de kommer att följa utvecklingen för kön i Sudan.

– Är det så att vi måste ompröva och titta på ytterligare förstärkningar så föreställer jag mig att då får man göra det, och titta på detta, säger Patric Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".