Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avlyssnat huvudvittne ska visa på Linnas skuld i Kalamarksfallet

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 14.55
Advokat Thomas Magnusson är tveksam till bevisningen
(0:20 min)
Luleå Tingsrätt kalamark
1 av 3
Ladugården där den döda kroppen hittades. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio, Förundersökning.
Skylten där Kalamarksrättegången i Hovrätten för öbre Norrland annonseras.
2 av 3
Skylten där Kalamarksrättegången i Hovrätten för öbre Norrland annonseras. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Kalamark skylt
3 av 3
Kalamark. Foto: Tobias Öhgren/Sveriges Radio

Telefonavlyssningen av huvudvittnet spelade en viktig roll när åklagaren radade upp bevisningen under Kalamarsmålets första rättegångsdag. Men den misstänkte Kaj Linnas försvarare avfärdar inspelningarnas trovärdighet.

Under ett av de inspelade telefonsamtalen, som gjordes inför den nya utredningen efter det att Kaj Linna beviljats resning av Högsta domstolen, säger huvudvittnet att han inte har några planer på att infinna sig till förhören. Detta eftersom det är så lång restid, och att åklagaren kommer behöva häkta honom för att få honom att komma dit.

– Jag vill inte medverka i det alltså, för jag tycker det är jobbigt att de släpper ut en mördare, alltså inte släpper ut honom egentligen för jag tycker att om han hade fått 21 år för det så är det väl okej att han kommer ut efter två tredjedelar. Men alltså, att förse honom med kassa och sådant tycker jag då går man lite över målet, säger vittnet i telefonsamtalet.

Huvudvittnet anhölls senare och begärdes häktad misstänkt för medhjälp till rånmordet i Kalamark, men frigavs och avfördes helt från misstankarna.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson kommenterar de inspelade samtalen med att vittnet kände till att han var avlyssnad.

– Jag gör den tolkningen, säger Magnusson.

Åklagare Jens Göransson har också visat en rekonstruktionsvideo med polisens kriminaltekniker med liknande kroppsmått som Kaj Linna och andra personer som förekommit i utredningen. Enligt åklagarens bevisning var det omöjligt för någon annan än just Kaj Linna att ta sig igenom hålet, vilket i sin tur ska tala för att Linna är skyldig.

Thomas Magnusson vill dock inte kommentera uppgifterna, och hur det påverkar hans klients möjlighet att bli frikänd.

– Jag kommer så småningom att plädera i det här målet, men jag vill inte kommentera särskilt mycket just nu medan vi är igång med rättegången, säger Magnusson.

Åklagaren stöder sin berättelse om Linnas skuld bland annat på uppgifter från huvudvittnet. Enligt vittnets uppgifter sade Linna dagen före mordet att han planerade att råna bröderna i Kalamark. Vittnet har också sagt att han tagit med Linna på en bilresa för att få honom att skrota planen.

– Vittnet berättade att Linna under året fantiserat och haft planer på stötar av olika slag, men på senare tid hade det varit en stöt mot bröderna i Kalamark som varit på tapeten, säger åklagaren.

Han lade mycket kraft på att visa att det fanns en etablerad kontakt mellan huvudvittnet och Kaj Linna under månaden och dagarna innan rånmordet, vilket han visade genom utdrag från männens samtalslistor.

Listorna visar hur Kaj Linna och huvudvittnet hade kontakt även under morddagen, och hur vittnet försökte nå Linna efter tidpunkten för mordet.

Magnusson yrkar på att åtalet mot Kaj Linna ska ogillas. Åklagaren Jens Göransson och den överlevande broderns advokat bestrider detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".