Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre cancertest kan väcka oro

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 03.00
"Bara de med HPV under lång tid är i riskzonen"
(2:13 min)
Man och kvinna.
Björn Strander och Viveka Lundström som arbetar för att minska nya fall av livmoderhalscancer. Foto: Anna Larsson/SverigesRadio.

Ett nytt och säkrare test för livmoderhalscancer införs från och med i år i alla landsting. Förutom cellförändringar, kan också infektion med HPV-virus konstateras.

När de nya gynekologiska cellproven nu införs stegvis i alla landsting, ska kvinnorna testas för både cellförändringar och det humana papillomviruset HPV.

Viruset ökar risken för livmoderhalscancer, men bara hos en mindre grupp. Långtifrån alla med HPV utvecklar cancer.

Men ändå ringer många kvinnor till sjuksköterskan Viveka Lundström vid Regionalt cancercentrum för att få veta mer.  

– De ringer ju och är oroliga. Framförallt kommer frågan om hur de har blivit smittade och av vem och när.

Vad säger ni till dem?

– Vi säger som det är, att det går inte att tala om när de har blivit smittade och inte heller av vem, säger Viveka Lundström.

Humant papillomvirus, HPV, kan finnas i kroppen under en längre tid, och inte orsaka några problem, innan det helt försvinner.

Om kvinnan inte har några cellförändringar är risken för cancer minimal och därför rekommenderar ett nytt vårdprogram att man avvaktar med ett nytt test i tre år, säger Björn Strander som är gynekolog och ordförande i arbetsgruppen för det nya vårdprogrammet.

– Hos de flesta kommer virusinfektionen att läka ut och det är bara hos dem som har HPV under lång tid som är i riskzonen och det kommer vi ha möjlighet att följa, säger Björn Strander.  

Det utökade testet, som bättre kan avgöra om det finns en cancerrisk, ska införas i alla landsting från och med i år.

Man räknar med att det minskar antalet nya cancerfall med 10-20 procent. Samtidigt höjs den övre gränsen för cellprov. Alla kvinnor mellan 23-64 år kommer att kallas.

Enligt Björn Strander kommer ungefär 30 000 kvinnor varje år att få besked om att de bär på HPV. Och han säger att eftersom det nya testet säkrare kan avgöra vem som är i riskzonen, behöver kvinnor inte oroa sig:

– De flesta kommer nog känna sig trygga i det här. Det är ett vanligt virus. I stort sett alla vuxna personer i Sverige har haft det här viruset eller kommer att få det en eller flera gånger. Andra kommer att vara mer bekymrade över detta. Där är det viktigt att sjukvården kan ställa upp och vara en samtalspartner för den som behöver stöd när man får besked om att man har HPV.

Och sjuksköterskan Viveka Lundström som arbetar vid Stockholm-Gotlands Regionala cancercentrum säger att det brukar gå att lugna de kvinnor som fått veta att de har HPV-virus.

– Det betyder ju att de behöver inte utveckla någon cancer, för de har ju inte cellförändringarna som behövs för att de ska göra det.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".