Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-parlamentet vill agera mot Ungern

Publicerat onsdag 17 maj kl 15.05
Bryter mot grundläggande demokratiska värderingar
(1:40 min)
Man ser bekymrad ut och tar sig i pannan
Viktor Orban, Ungerns premiärminister, har all anledning att vara bekymrad när EU-parlamentet spänner musklerna. Foto: ATTILA KISBENEDEK

EU-parlamentet krävde idag att EU inleder en formell granskning av Ungern, som kan leda till sanktioner mot landet. De svenska moderaterna har svängt och stödjer nu en tuffare linje.

– Man måste ge väldigt tydliga signaler till den ungerska regeringen vad som är acceptabelt och vad som inte är acceptabelt, säger Gunnar Hökmark, delegationsledare för Moderaterna i EU-parlamentet.

Kritiken handlar om att den ungerska regeringen slagit in på en alltmer auktoritär väg. Bland annat med en ny lag som kan tvinga det ansedda Centraleuropeiska universitetet i Budapest att stänga, och som kritikerna menar syftar till att tysta en institution som verkar för ett öppet samhälle och respekt för mänskliga rättigheter. Den ungerska regeringen har också antagit nya lagar som inskränker asylsökandes rättigheter.

EU-parlamentet slår nu fast att Ungern bryter mot grundläggande demokratiska värderingar och kräver att EU aktiverar den så kallade artikel sju i EU-fördraget som säger att ett medlemsland som systematiskt bryter mot rättsstatens principer kan berövas rösträtten i ministerådet.

Den skarpa resolutionen gick igenom tack vare att stor majoritet av den konservativa/kristdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet, bland dem de svenska moderaterna , röstade ja – och det trots att deras egen ordförande, tysken Manfred Weber, lagt fram en alternativ resolution som inte alls gick lika långt.

Det här är första gången som en EU-institution begär att artikel sju ska aktiveras. Resolutionen är inte  bindande men kan ses som en stark opinionsyttring som visar att tålamodet med den ungerska regeringen håller på att rinna ut.

EU-kommissionen har parallellt inlett en formell granskning av den nya ungerska utbildningslagen och Gunnar Hökmark hoppas att den ungerska regeringen ska ta till sig av kritiken.

– Jag skulle ju vilja att vi tvingar fram en process som får ordning på Ungern, tvingar dem att anpassa sig till de regler vi har, säger Gunnar Hökmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".