Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen redo skärpa straff för bostadsinbrott

Publicerat fredag 19 maj 2017 kl 05.00
Justitieministern: Integritetskränkande
(2:13 min)
En person bryter sig in i en dörr med en kofot.
För låga straff för bostadsinbrott i dag, anser alliansen och SD som drivit på frågan om skärpta straff. Foto: JONAS EKSTRÖMER /TT

Regeringen kommer att föreslå skärpta straff för bostadsinbrott, genom att det införs en ny brottsrubricering: inbrottstöld.

Det beskedet ger nu justitieminister Morgan Johansson, efter att i riksdagen ha pressats hårt av alliansen och Sverigedemokraterna.

- För mig är det här ingen stor ideologisk fråga, utan jag förstår varför oppositionen driver på i den här frågan. Och då är vi beredda att förstås göra på det här sättet, säger justitieminister Morgan Johansson.

Enligt allianspartierna och Sverigedemokraterna leder bostadsinbrott i dag till orimligt låga straff, jämfört med andra brott.

Tre gånger har riksdagen därför, genom så kallade tillkännagivanden, begärt att regeringen ska införa en ny brottsrubricering i brottsbalken - inbrottsstöld - med ett minimistraff på ett års fängelse.

I den senaste uppmaningen får regeringen kritik för att inget har hänt - och oppositionen sätter en tidsgräns: senast den 1 april 2018 vill man att ett förslag ska presenteras för riksdagen.

Beskedet från regeringskansliet har hittills varit att frågan bereds.

Men nu säger justitieminister Morgan Johansson att han tänker föreslå en ny brottsrubricering: inbrottsstöld, precis som riksdagen vill.

- Ja, det tänker jag göra, men det är klart att det tar ju sin tid att bereda fram en ny lagstiftning.

Men varför har de behövt driva på så länge?

- Vi har haft en stor mängd lagstiftningsärenden som vi haft att klara ut. Vi har lagt 100 propositioner på två och ett halvt år, vi har en lång, lång rad just straffrättsliga frågor som vi faktiskt har hanterat. Men den här frågan återstår, och då får vi lösa den.

Även Morgan Johansson tycker att det kan finnas en poäng med att behandla just bostadsinbrott på ett särskilt sätt.

- Det kan ju vara en god idé att man just markerar ut de här inbrotten, som ju är särskilt integritetskränkande, när det rör sig om sitt eget hem. Vilken brottsrubrik man ska ha, det kanske inte är det allra viktigaste här.

Justitieutskottets ordförande, Moderaten Beatrice Ask, är förstås nöjd med beskedet från justitieministern.

- Det är väl alldeles utmärkt det, jag förväntar mig faktiskt att regeringen lyssnar på riksdagen. Och nu är det tredje gången gillt och den tydligheten ger till sist resultat. Det är bra det, och jag förväntar mig att det ska gå någorlunda fort också, så att vi verkligen kan skärpa reglerna för inbrott i bostad, för det är kränkande, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".