Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

G20-ministrar ska stoppa smitta

Publicerat fredag 19 maj kl 06.00
Om G20 satsar på försummade sjukdomar botas hälften av jordens sjuka
(1:57 min)
Florian Westphal chef Läkare utan gränser Tyskland
1 av 2
G20 måste stoppa bombningar av sjukhus i Syrien, Jemen och Afghanistan kräver Läkare utan gränser i öppet brev inför hälsoministermöte i Berlin säger Tysklandschefen Florian Westphal. Foto: Barbara Sigge Ärzte ohne Grenzen
G20-länderna bör investerar mycket mer pengar i global hälsa. Intiativtagaren är Alan Donnelly ordförande för Sovereign Strategy.
2 av 2
G20-länderna bör investerar mycket mer pengar i global hälsa skriver tunga hjälporganisationer. Intiativtagaren är Alan Donnelly ordförande för Sovereign Strategy. Foto: Johan Bergendorff / SR

I dag samlas för första gången hälsoministrarna från världens 19 största ekonomier samt EU, G20-gruppen i Berlin. De kommer att öva på hur nästa stora epidemiutbrott av till exempel ebola ska mötas men också vad som kan göras åt hotet från antibiotikaresistens.

I vanliga fall brukar det vara finansministrarna från Indien, Kina, Ryssland, USA och de andra G20-länderna som möts för att diskutera världsekonomi och stabilitet.

Men ordförandelandet Tyskland har valt att sätta globala hälsofrågor högt på dagordningen för att en frisk befolkning är bra för ekonomin, används antibiotika fel så att resistenta bakterier ökar så drabbas alla och smittor sprids lätt över nationsgränser.

Hälsoministrarna tillsammans med cheferna för Världshälsoorganisationen och Världsbanken ska utsättas för ett realistiskt spel under två dagar kring en epidemi av en virussjukdom där folk i ett påhittat land börjar dö och behöver snabb hjälp av världssamfundet för att det inte ska gå riktigt illa.

Förhoppningen är stor att G20-mötet ska leverera. Organisationen Läkare utan gränser kräver i ett öppet brev att G20-länderna stoppar bombningen av sjukhus i Syrien, Jemen och Afghanistan och tar fram nya antibiotikasorter som även fattiga har råd att köpa, säger organisationens chef i Tyskland Florian Westphal.

– G20 måste sluta fokusera på bara ekonomi, utan på vad som skadar människor, anser Florian Westphal på Läkare utan gränser.

Flera tunga internationella organisationer engagerade i malaria, tuberkulos och försummade sjukdomar har också ställt krav i ett öppet brev att G20-länderna bör investerar mycket mer pengar i global hälsa. Initiativtagaren är Alan Donnelly ordförande för Sovereign Strategy.

– Redan om G20-länderna bara satsar på att stoppa de här sjukdomar inom sina egna gränser så har man blivit av med hälften av jordens sjuka, säger Alan Donnelly.

I morgon eftermiddag väntas en gemensam deklaration från hälsoministermötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".