Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hungerstrejkar i protest mot turkiska regeringen

Publicerat fredag 19 maj 2017 kl 06.00
"Jag tror de vill ersätta oss med regeringstrogna tjänstemän"
(2:39 min)
Hungerstrejkande turkiska Nuriye Gülmen
1 av 2
Nuriye Gülmen berättar att hennes kropp nu börjar ta stryk av hungerstrejken. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
Sympatiprotester i Ankara för hungerstrejkande Nuriye Gülmen och hennes kollega.
2 av 2
Sympatiprotester i Ankara för hungerstrejkande Nuriye Gülmen och hennes kollega. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

I Turkiet har en ung kvinnlig akademiker hungerstrejkat i över 70 dagar i protest mot att ha blivit av med sitt jobb efter myndigheternas omfattande utrensningar.

Kvinnan, Nuriye Gülmen, har blivit symbol för motståndet mot regeringens hårda linje efter kuppförsöket förra sommaren och ses som den första som på allvar vågade säga ifrån.

Nuriye Gülmen säger som så många andra av de omkring 150 000 som sparkats eller stängts ute från sina jobb att hon inte fått någon som helst förklaring. Men hon har en egen teori som många delar.

– Jag tror att det finns en långsiktig plan, att regeringen vill bli av med oppositionella i den offentliga sektorn och ersätta oss med regeringstrogna tjänstemän. På så sätt stärker de sin makt över hela samhället säger hon.

Många av de sparkade utpekas av myndigheterna för att vara anhängare till den rörelse som anklagas för kuppförsöket, Gülenrörelsen, men Nuriye Gülmen förnekar bestämt att hon skulle ha haft någonting att göra med dem.

Nu har hon och en manlig kollega hungerstrejkat i över 70 dagar, protesterat i mer än 180 dagar. Kroppen börjar ta stryk.

– Jag mår bra av att jag är motiverad men hungerstrejken har lett till hälsoproblem. Smärtor i benmusklerna, svårt att gå, kan inte hålla balansen och koncentrationssvårigheter.

Hon är tunn som en sticka, rör sig långsamt, fryser trots värmen.

Hon har blivit en förebild runt om i Turkiet. I flera städer har manifestationer till stöd för henne och hennes kollega hållits och hon ses av andra sparkade och oppositionella som den första civila som vågade säga ifrån.

22-åriga studenten Büshra har skrivit på en protestlista på ett torg i Ankara.

– Vi vill visa vårt stöd för Nuriye Gülmen, någon måste få slut på det här illegala och orättvisa sättet att sparka människor. Nuriye var den första som vågade höja rösten och vi är här för att visa vårt stöd så att hennes röst kan höras.

Hungerstrejken får stöd av oppositionspolitiker, av kända artister och profiler i Turkiet. Nuriye Gülmen själv säger att hon fortsätter så länge det behövs, tills hon får sitt jobb tillbaka. Hon är överväldigad över allt stöd men vet samtidigt att hon har rätt säger hon.

– Jag vet att jag har rätt och jag har aldrig tvivlat på att jag är oskyldig och att mina krav är riktiga. Men jag har också alltid litat på allmänheten, jag visste att om jag bara berättade sanningen så skulle folk lyssna och förstå och det har de gjort.

I Studio Ett i eftermiddag sänds ett längre reportage om hungerstrejken i Turkiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".