Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagarna ger besked om Assange

Publicerat fredag 19 maj 2017 kl 06.18
Grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks, Julian Assange.
Grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks, Julian Assange. Foto: Frank Augstein/TT.

I dag klockan 12 – sex månader efter förhören med våldtäktsmisstänkte Julian Assange – ger åklagarna besked om man vill ha honom fortsatt häktad och om brottsutredningen fortsätter.

Assange hördes i november 2016 på Ecuadors ambassad i London.

Efter förhören anser hans svenske advokat Per E Samuelson att åklagarnas bevisning försvagats och att häktningen därför bör hävas. I dag är sista dag för åklagarna att meddela tingsrätten sin syn på saken.

Överåklagare Marianne Ny och chefsåklagare Ingrid Isgren ska i dag också ge besked "om den fortsatta handläggningen". På vanlig svenska betyder det att de ska berätta om utredningen fortsätter eller läggs ner.

De kommer inte att meddela att Assange åtalas för brott. Detta vet man eftersom ingen slutdelgivning skett — advokat och misstänkt har inte tagit del av förundersökningen i sin helhet för att få möjlighet att komma med synpunkter, vilket är ett krav.

Ett annat skäl till att Samuelson vill få häktningen hävd — även om utredningen mot Wikileaksgrundaren Assange fortsätter — är att USA gått ut och sagt att man vill ha honom fängslad. Därmed har Sverige, enligt Samuelson, "en skyldighet att se till att han kan använda sin politiska asyl på ett anständigt sätt och inte bara inne på ambassaden".

Dessutom anser Samuelson att åklagarna än en gång visat att de inte kan bedriva ärendet skyndsamt.

- Det är ytterligare ett skäl till att försätta honom på fri fot, säger han.

Våldtäkten Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA. Där är han brottsmisstänkt på grund av Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument.

Fakta: De svenska brottsmisstankarna

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna — olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande — preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen — misstänkt våldtäkt — preskriberas i augusti 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".