Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminalvården: Fasthållningsteknik tas bort

Publicerat lördag 20 maj kl 06.00
"Det är en förhöjd risk kopplad till andningen"
(1:25 min)
kriminalvården
Foto: Jessica Gow/TT

Kriminalvården kommer sluta använda den form av nedtryckning som användes i samband med att en man avled vid en tvångsutvisning 2015.

Det var efter en granskning i Kaliber i höstas som Kriminalvården startade en översyn. Nu är den klar och Kenneth Holm, säkerhetsdirektör vid Kriminalvården, berättar att slutsatsen är att de kommer sluta använda den tekniken.

– Det är en förhöjd risk kopplad till andningen och därför väljer vi nu att titta på andra grepptekniker.

I höstas kunde Kaliber berätta om Abdel, som vi kallade honom, som dog under en utvisning våren 2015. I det rättsliga efterspelet blev ingen inblandad dömd för något brott. Men Kaliber, som gick igenom den nedlagda förundersökningen, kunde bland annat avslöja att Kriminalvården använt ett grepp som kritiserades av experter för att det kunde försvåra andningen.

Greppet, som bestod i att trycka någon snett framåt neråt när de satt ner i flygplansstolen, var godkänt att använda inom Kriminalvården om någon till exempel gjorde motstånd.

Men efter Kalibers granskning sändes valde Kriminalvården att starta en översyn av sina grepptekniker.

– Det rättsliga förfarandet har haft sin gång och vi blev också utsatta för en granskning och det blev ifrågasatt och då gjorde jag bedömningen att vi behöver göra en översyn av den här grepptekniken.

Och resultatet av översynen blir alltså att grepptekniken inte längre ska användas.

– Jag kommer omedelbart ge uppdrag till metodansvarig och metodgruppen att ta fram en ersättning till detta och det kommer ske skyndsamt, säger Kenneth Holm.

Används den här grepptekniken i dag?

– Vi tar inte bort den omedelbart utan vi måste ha ersättningstekniker till den och det finns. Men vi behöver utveckla det lite ytterligare och det kommer vi att göra skyndsamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".