Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte lönt avlyssna krypterade samtal

Publicerat onsdag 31 maj 2017 kl 12.00
Kammaråklagaren: Värdet har minskat
(2:58 min)
Mobiltelefon, mobil, prata i telefon
Foto: Jessica Gow/TT

De rättsvårdande myndigheternas användning av hemlig avlyssning fortsätter att minska i Sverige, visar en rapport från Åklagarmyndigheten. En analys av rapporten är att värdet och nyttan av hemlig avlyssning sjunker.

– När man tittar på förundersökningarna så ser man att nyttan gått ner något. Man får ut mindre, särskilt då av hemlig avlyssning, säger Hans Harding.

Totalt gavs 3 456 tillstånd till hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation i fjol. Det är nio färre än året före. Samtidigt har den genomsnittliga tiden för den som avlyssnas ökat, från 41 dagar 2015 till 50 dagar förra året.

Men även om minskningen av hemlig avlyssning inte är så stor så ser åklagarmyndigheten en avsevärd minskning av själva nyttan med att avlyssna brottslingar i syfte att hitta bevis som kan hålla i domstol.

Enligt Hans Harding beror det här främst på att brottslingarna nuförtiden i allt mindre grad kommunicerar med varandra via vanliga telefonsamtal. Just för att inte upptäckas använder de sig i stället av olika appar i mobiltelefoner.

I de här apparna, såsom exempelvis Signal, Wire, FaceTime, Instagram med flera, skickas informationen krypterad och är omöjlig att avlyssna.

– Jag tror det finns siffror som talar om att 90 procent av kommunikationen inte går att avlyssna på grund av just sådana här kryptering, säger Hans Harding.

Detta leder i sin tur till att polisen i flera fall kompletterar avlyssningen med andra tvångsåtgärder, såsom hemlig rumsavlyssning eller hemlig övervakning av elektronisk kommunikation, det vill säga hur misstänkta mejlat eller sms:at varandra.

För att lösa problemet med krypterad information vill därför Åklagarmyndigheten att rättsvårdande myndigheter på ett lagligt sätt ska kunna avlyssna även dessa krypterad samtal, säger Hans Harding. men där är de inte än- En statlig utredning som tittar på detta kommer presenteras senare i år.

– Det hade ju varit ett önskemål att kunna göra på det viset från vår sida, vi som sysslar med brottsbekämpning.

Men finns det inte också en fara i att komma åt den krypterade informationen? Många kommunicerar på det här sättet för att de valt att göra det, exempelvis journalister och deras källor.

– Om man tar det det exemplet med journalister så finns det redan regler som förbjuder oss att lyssna på sådana samtal. Och att vi under en brottsutredning skulle tillmötesgå det faktum att folk väljer att aktivt meddela sig i krypterad form ser jag inte som en väg att gå. Det är ju precis de personer som gjort sig skyldiga till allvarlig brottslighet som vi är ute efter att lyssna på, säger Hans Harding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".