Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Däckslitage källa till mikroplast i miljön

Publicerat fredag 2 juni 2017 kl 13.47
"Väldigt diffusa utsläpp från långa vägsträckor"
(1:55 min)
Närbild på en dagvattenbrunn med mycket vatten runtomkring. I förgrunden syns ett bildäck.
Till exempel sköljs gummirester från bildäck ner i dagvattenbrunnen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

 Plastskräp har blivit ett uppmärksammat miljöproblem. Regeringen vill ha bättre rening av dagvatten för att minska utsläpp från gator och vägar.

Enligt den kartläggning Naturvårdsverket låtit göra är vägtrafiken den största enskilda källan till mikroplaster är vägtrafiken säger projektledare Kerstin Åstrand:

– Det är i första hand däckslitaget som är det stora problemet, det genererar stora utsläpp. Dilemmat är att vi inte vet hur de sprids. Vi tror att sannolikheten är ganska liten att de sprids långt, vi tror snarare att de rinner ut med regnvatten och så vidare.

– Det är väldigt diffusa utsläpp från långa vägsträckor i Sverige. Det är ett dilemma att se exakt hur vi ska göra, men det handlar om att minska spridningen i första hand, säger Kerstin Åstrand.

Idag överlämnade Naturvårdsverket en rapport som kartlägger varifrån mikroplasterna kommer.

Ungefär 8 200 ton per år bedöms komma från vägtrafiken, men mängden är svårbedömd,och de totala utsläppsmängderna från alla källor går inte att få fram just nu, enligt Naturvårdsverket.

Andra stora mikroplastkällor till miljön är granulat från konstgräsplaner, färg- och plastpartiklar från båtskrov, samt fibrer som sprids då vi tvättar syntetkläder. Det finns också risk att att plastpellets sprids från tillverkningsindustrin.


Mikroplast som miljöproblem har uppmärksammats allt mer. Flera studier visar att de små plastfragment kan ta hundratals år att bryta ner. De kan tas upp av musslor fisk och kräftdjur, de riskerar svälta eller kväva djur och vissa mikroplaster misstänks släppa ifrån sej kemikalier.

Enligt Kerstin Åstrand behövs det mer forskning om mikroplaster som miljöproblem:

– De åtgärder vi föreslår handlar om att minska spridningen från källorna i första hand. Men vad gäller att förebygga att utsläppen överhuvudtaget uppstår, då behöver vi mer kunskap, säger Kerstin Åstrand.

Bland förslag som Naturvårdsverket vill gå vidare med är metoder för att rena partiklar ur dagvatten som rinner av vägar och gator.

I nästa vecka deltar miljöminister Karolina Skog vid FN:s havskonferens i New York, där hon bland annat ska tala om mikroplaster. Då hon tog emot Naturvårdsverkets rapport sade hon att regeringen  ska skjuta till pengar till forskning om rening:

– Kan man utveckla de reningstekniker vi har till att också fånga upp mikroplaster?
Där önskade Naturvårdsverket mer pengar och jag har den glada nyheten att det kommer att finnas i höstens budget, sade Karolina Skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".