Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverigedemokrater och borgerliga i turbulent samarbete

Publicerat tisdag 13 juni 2017 kl 08.50
"Man måste kunna behandla SD som vilket parti som helst"
(2:33 min)
Hässleholm
1 av 3
Omröstning i Hässleholms kommunfullmäktige. Foto: Odd Clausen.
Moderaterna.
2 av 3
Pär Palmgren, moderat kommunalråd i Hässleholm, tror att det är oundvikligt att samarbeta med sverigedemokraterna, förr eller senare. Foto: Odd Clausen.
Sverigedemokraterna.
3 av 3
Sverigedemokraternas Patrik Jönsson i Hässleholm. Foto: Odd Clausen.

I går kväll var det vårens sista kommunfullmäktigesammanträde i Hässleholm, där de borgerliga styrt tillsammans med Sverigedemokraterna.

Politiken i den skånska kommunen i Hässleholm har blivit av riksintresse under våren på grund av samarbetet där mellan alliansen (som här består av moderaterna, liberalerna och kristdemokraterna) och Sverigedemokraterna.

Många av vårens möten har varit dramatiska och turbulenta.

När den borgerliga alliansen i Hässleholm i vintras störtade det rödgröna minoritetsstyret (där centerpartiet ingick) med hjälp av sverigedemokraterna och ett lokalt parti, samtidigt som moderatledaren öppnade för ett sådant samarbete, var det många som undrade om det var första exemplet på vad som skulle kunna hända på fler platser i Sverige efter valet 2018.

Moderaten Pär Palmgren konstaterar att de tre allianspartier som röstade fram Sverigedemokraterna till förste vice ordförande i alla nämnder, inklusive kommunstyrelsen, inte gjorde det ostraffat.

– Vi fick ju så mycket stryk, somliga mer än andra, framför allt Liberalerna, så vi kom överens i alliansen att det här gör vi inte om, säger Pär Palmgren.

– Vi uttalade då att vi kommer inte att stödja någon kandidat från Sverigedemokraterna i framtiden.

I går kväll skulle Hässleholms fullmäktige utse ett nytt kommunalråd, den post som sverigedemokraten Ulf Erlandsson tvingades lämna efter en knapp månad efter att ha delat främlingsfientliga texter på nätet och vägrat betala tillbaka pengar till kommunen som felaktigt betalats ut. Den här gången blev det en Kristdemokrat.

Hässleholms ledande sverigedemokrat Patrik Jönsson tycker ändå att våren har varit en framgång för partiet, trots turbulensen när kommunalrådet Ulf Erlandsson tvingades avgå och hans anhängare också hoppade av.

– Det är tråkigt när det inträffar och tråkigt att det blev när vi hade strålkastarna på oss, just att ví var första SD-kommun med ett kommunalråd som sitter och styr, så att säga.

– Men vi är på banan igen, och jag känner att vi står väl rustade inför både valrörelse och kommande mandatperiod.

Han konstaterar att Sverigedemokraterna fortfarande har presidieposter i ungefär hälften av Hässleholms nämnder.

– Ja, det är riktigt, vi har ungefär hälften kvar, säger Patrik Jönsson (SD).

Moderaten Pär Palmgren utesluter inte nya samarbeten i framtiden:

– Jag lever ju faktiskt i den tron, att även politiker är människor och man kan faktiskt komma överens med individer, oavsett vilket parti de tillhör. Och jag tror att det är dags att man resonerar, precis som Anna Kinberg Batra har sagt, med Sverigedemokraterna, tycker Pär Palmgen, (M).

– Man måste kunna behandla dem som vilket annat parti som helst, de har en fjärdedel av väljarna i den här kommunen.

– Ska vi bara låtsas som om de inte finns? Det är klart att vi måste snacka med dem, och kanske till och med jobba ihop med dem ibland.

Det har alltså varit en dramatisk politisk vår i Hässleholm. Men det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Wallentheim tror inte att ortsborna är särskilt nöjda.

– Egentligen tror jag att de är rätt trötta på oss, med all rätt. Alltså att de är trötta på att det är käbbel och bråk och på att man inte kommer till någon lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".