Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Civilförsvaret vill locka fler med annan bakgrund än svensk

Publicerat torsdag 14 september kl 05.00
"Ganska självklart att ställa upp för medmänniskor"
(2:06 min)
Mehdi Tajhizi gick med i sin lokala FRG. Dessa grupper var aktiva i flyktmottagning, till exempel i Hultsfred när kommunen bestämde sig att inte fortsätta att hjälpa nyanlända.
Mehdi Tajhizi, vars modersmål är farsi, jobbar inom civilförsvaret i Upplands Bro. Foto: Privat/TT

Civilförsvarsförbundet anser att det behövs fler medlemmar med olika språkkompetenser för att hjälpa till vid kriser i samhället.

Under flyktingkrisen 2015 blev det extra tydligt hur viktigt det är med en bred språkkompetens inom civilförsvaret.

Mehdi Tajhizi från Upplands Bro var en av dem som gjorde en viktig insats då.

– Den gruppen som då kom hit pratade mitt modersmål, som är farsi, och jag kände ett behov av att försöka hjälpa dem, framför allt familjer med barn och äldre, som är i ett helt nytt land och behöver veta var de har kommit och vad de kan få för hjälp, säger Mehdi Tajhizi.

Civilförsvarsförbundet organiserar de frivilliga resursgrupper som ska bistå landets kommuner i krig eller kriser. Och när samhällets resurser inte räckte till under flyktingkrisen hösten 2015, var det många frivilliga därifrån som fick rycka in och hjälpa till.

– Personer med kunskaper i fler språk än svenska behövs i alla kriser, säger Lis Brevig som är ordförande för den frivilliga resursgruppen, FRG, i Flen, där man framgångsrikt har lyckats engagera fler personer med annan bakgrund.

– Vid en krissituation när vi måste informera muntligt till allmänheten, knacka dörr, då kan inte jag gå ut plötsligt och tro att jag kan prata arabiska, somaliska eller finska. Då använder vi de språken som vi har inom FRG i Flen, säger Lis Brevig.

De frivilliga resursgrupperna och Civilförsvarsförbundet ingår i Sveriges totalförsvar.

Men eftersom civilförsvarsförbundet är en obeväpnad gren, kan alla invånare vara med, inklusive nyanlända.

– När man pratar säkerhet och trygghet är det jätteviktigt att så många invånare som möjligt är involverade. Det är viktigt att vi har olika kompetenser, och representerar de olikheter som finns i samhället, säger Ida Texéll som är andre vice förbundsordförande i Civilförsvarsförbundet.

Mehdi Tajhizi från Upplands Bro är säker på att många nyanlända, och inte minst då de afghaner som han själv hjälpte, kommer att kunna lockas in i civilförsvaret i framtiden.

– Det är ganska självklart, och det är jag 110 procent säker på att det kommer att ske framöver.

– För mig är det ganska självklart att ställa upp för alla medmänniskor som behöver hjälp. Och det är något som jag känner att alla borde göra, säger Mehdi Tajhizi från den Frivilliga resursgruppen i Upplands Bro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".