Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lag på lag på lag skymmer sikten

Publicerat söndag 18 juni 2017 kl 12.30
"Behövs en översyn av hela energiskattelagstiftningen"
(2:17 min)
Kvinna med glasögon.
Titti Campalto, sektionschef på Skatteverkets punktskatteenhet. Foto: Ivan Arvsäter, Skatteverket.

Energiskatterna ändras i så snabb takt att Lagrådet har svårt att hänga med. Det kommer förslag på ändringar innan de tidigare ändringarna trätt i kraft.

Titti Campalto som är sektionschef på Skatteverkets punktskatteenhet, där man tillämpar dessa lagar, känner igen Lagrådets problem.

– Vi jobbar ju med att ta fram blanketter, datasystemen ska ändras, ibland är det helt nya regler som gör att vi måste utveckla datasystemen, men vi får också jobba mycket med information till företagen om vad som gäller, säger Titti Campalto.

Inför att en ny lag ska stiftas eller en gammal ändras, så brukar regeringen skicka över sitt förslag till Lagrådet för bedömning, innan det går vidare till riksdagen.

Och Lagrådet föreslår ofta förändringar. Men det är sällan Lagrådet suckar över ett förslag så som man nyligen gjorde vid behandlingen av en remiss med rubriken "Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2018". 

Det handlade om energiskatter. Problemet som Lagrådet pekar på är att flera av ändringarna gäller tidigare ändringar som ännu inte hunnit träda i kraft. Och Lagrådet skriver, citat:

"som exempel på konstruktionen kan nämnas lagförslag 11 ovan; lag om ändring i lagen om ändring i lagen om ändring i lagen om ändring i skatteförfarandelagen". Slut citat.

Sådana lager på lager av lagändringar gör det svårt att få en överblick och därför bör exempelvis energiskattelagen få en teknisk översyn, anser Lagrådet. Särskilt om ändringarna fortsätter i samma takt.

Även på Skatteverket har man begärt en sådan översyn.

– Det har framförts att energiskatterna bör ses över för de har ändrats ett antal gånger, så man behöver göra en översyn av hela energiskattelagstiftningen, säger Titti Campalto på Skatteverket igen.

En anledning till de många ändringarna är anpassningar till olika EU-bestämmelser. Men en ännu viktigare orsak är att punktskatter, inte minst på energiområdet, är populära profilfrågor inom politiken och något som regeringar gillar att ratta med.

Frågan är vad slutanvändarna, företagen, tycker om ändringstakten.

– Energiskatterna omfattar ju väldigt många olika saker och det gör att alla ändringar inte berör alla företag. Det är kanske ett litet antal företag som berörs av varje ändring, säger Titti Campalto på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".