Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-länder vill lagra datatrafik trots dom

Publicerat torsdag 22 juni 2017 kl 15.55
Sverige vill ha besked om datalagring
(1:51 min)
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Bezav Mahmod/TT.

EU-länderna vill fortsätta att tvinga tele- och Internetoperatörerna att lagra uppgifter om sina kunder – trots en EU-dom i vintras som förbjuder generell datalagring.

Men rättssläget är oklart. Och Sveriges inrikesminister Anders Ygeman vill därför att EU kommer med nya riktlinjer.

Just nu pågår flera olika rättsprocesser, i bland annat Finland, Tyskland och Frankrike.

Och flera EU-länder har också, precis som Svetige, tillsatt utredningar som ska analysera konsekvenserna av EU-domen som kom strax före jul och som alltså ogiltigförklarar den svenska lagen om datalagring.

EU-domstolen slår fast att lagen kränker den personliga integriteten och att Sverige inte får tvinga tele- och Internetoperatörer att lagra uppgifter om sina kunders telefonsamtal och surfvanor.

För att undvika nya rättsvistrer vill Anders Ygeman att EU-kommissionen ger vägledning om hur domen ska tolkas – och talar om hur ny lagstiftning skulle kunna se ut.

EU-domen berörde inte alls det nya säkerhetsläget i Europa med flera terrordåd i Frankrike och i Storbritannien. Detta ska nu analyseras.

Någon tidtabell finns ännu inte, men Anders Ygeman hoppas att det inte dröjer alltför länge.

För utan en gemensam EU-linje är det risk att EU-länderna tar saken i egna händer, och försöker kringgå EU-domstolen genom att hänvisa till nationell säkerhet för att legitimera ny lagstiftning.

Då har EU-domstolen inte rätt att lägga sig i.

– Om man inte gör det här från kommissionens sida då finns det en risk att medlemsstaterna istället lutar sig mot de regler som finns för nationell säkerhet, och att EU inte får påverka sådana förhållanden, säger Anders Ygeman.

Är det inte dags att säga att det här går inte, vi får lägga ned det här, vi kan inte ha det här verktyget?

– Nej, tvärtom. Vi är beroende av datalagringsinformation för att lösa allvarlig brottslighet och för att garantera nationens säkerhet, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".