Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två motpoler om flyktingmottagande möts i Warszawa idag

Publicerat måndag 19 juni 2017 kl 12.27
Polen har hittills vägrat ta emot flyktingar
(2:07 min)
Kvinna.
Polens premiärminister Beata Szydlo, som idag tar emot Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Julian Stratenschulte/TT.

I dag reser statsminister Stefan Löfven till Polen för ett två dagars besök där han bland annat ska diskutera EU:s migrationspolitik med Polens premiärminister.

Besöket sker i en tid då EU-kommissionen just inlett en process mot Polen på grund av landets vägran att ta emot några flyktingar från södra Europa inom ramen för EU:s omfördelningsprogram.

En hållning från Polen som Sveriges regering varit mycket kritisk mot.

Polen tillhörde från början inte de länder i Central- och Östeuropa som röstade nej till EU-förslaget om kvoter för ett jämnare fördelat ansvar för de som sökte asyl inom unionen.

Men den nationalkonservativa PiS-regeringen som tillträdde efter valet hösten 2015 har valt en annan ståndpunkt.

Polens regering har inte uppfyllt något av åtagandet om att låta Polen ta emot omkring 7 000 personer som först sökt asyl i Grekland eller Italien. Istället har den fortsatt tala om flyktingar som en säkerhetsrisk för det egna landet.

När Sveriges statsminister Stefan Löfven nu reser till Warszawa för att tala om EU:s migrations-politik med sin kollega Beata Szydlo, så är det två av motpolerna som möts i den fortfarande låsta konflikten om hur ett EU-gemensamt ansvar ska se ut.

Från Sverige har det hörts idel kritik och uppmaningar till att köra över länder som Polen och Ungern, som står på den andra sidan. På toppmötet vid midsommar är det sagt att EU-länderna ska bli överens om asylpolitiken.

Vad gäller Polen har regeringen där den närmaste tiden, trots en inledd process mot dem från EU-kommissionen, inte backat alls från sin vägran att ta emot asylsökande från södra Europa.

Snarare har man benhårt stått fast vid sin hållning. Och den har stöd i opinionen i Polen, inte minst bland unga människor. Det har också gjort oppositionen mindre villig än den varit tidigare att tala för ett gemensamt ansvar för flyktingarna.

De röster som nu utmärker sig är istället biskopar i den mer liberala delen av den katolska kyrkan i Polen.

– Det är vår moraliska plikt, 7 000 innebär en handfull flyktingar för vårt land och vi borde uppfylla våra åtaganden på ett hedervärt sätt, sade till exempel biskop Tadeusz Pieronek nyligen till den polska dagstidningen Rzeczpospolita.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".