Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny anställningsform kan hjälpa nyanlända

Publicerat måndag 19 juni 2017 kl 13.30
Ylva Johansson: Staten är beredd att vara en partner
(2:01 min)
Delad bild: Person hos en handläggare och Ylva Johansson.
Tanken är att arbetsgivaren ska kunna anställa till en låg lön. Foto: Marcus Ericsson/TT, Claudio Bresciani/TT

En ny anställningsform, som kallas etableringsanställning och som ska underlätta för nyanlända som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, diskuteras just nu mellan arbetsgivare och fack.

Tanken är att arbetsgivaren ska kunna anställa till en låg lön som sedan ska ge den anställda rätt till ett bidrag som kommer direkt från staten.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är glad över att parterna diskuterar frågan.

– Jag tror att vi behöver nya vägar på hela arbetsmarknaden för att klara den utmaning som många nyanlända innebär och jag är glad att jag ser ansvarstagande parter som är beredda att ta sitt ansvar, säger Ylva Johansson.

Initiativet kommer från den stora arbetsgivarorganisationen inom industrin, Teknikföretagen, som har inlett diskussioner med fackförbunden IF Metall, Kommunal och Unionen.

Etableringsanställningen innebär att arbetsgivare ska kunna anställa till en låg lön. Den anställde ska i kombination med det också få ett bidrag direkt från staten. De summor som har diskuterats är en lön på cirka 8 000 kronor och ett bidrag i samma storlek.

Det här ska vara en del av de befintliga kollektivavtalen och reglerna om lägstalöner ska tas bort i tre år för den som är nyanländ eller står långt ifrån arbetsmarknaden.

Ylva Johansson vill inte kommentera förslaget förrän parterna är överens.

– Staten är beredd att vara en partner om och när parterna kommer överens. Exakt hur det ska se ut får vi ta när parterna kommit längre och är överens om sitt förslag, säger Ylva Johansson.

Elisabeth Svantesson som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna tycker också att det är bra att arbetsgivarens parter diskuterar frågan.

Hon tycker däremot att just det här förslaget behöver ses över innan det blir verklighet

– Just den här konstruktionen tycker jag att man behöver se över mer noggrant så att man använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt och att vi ser till att de som kommer in på arbetsmarknaden verkligen kan rota sig där så att det inte blir tillfälliga jobb, säger Elisabeth Svantesson.

Ylva Johansson litar däremot på att arbetsmarknadens parter kommer fram till ett förslag som inte utnyttjas på fel sätt av företagen.

– Min erfarenhet är att när facken och arbetsgivarna kommer överens så brukar det vara på ett bra sätt som inte får negativa effekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".