Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminolog: Nya straff behöver inte minska ungdomsbrottslighet

Publicerat tisdag 20 juni 2017 kl 15.25
Regeringens utredare föreslår två nya straff för unga
(1:41 min)
En person snor smycken från ett hem.
Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringens utredare föreslår att två nya straff ska införas för unga. Tanken är att minska ungdomsbrottsligheten. Men Felipe Estrada som är professor i kriminologi tror inte de nya straffen automatiskt kommer leda till det.

I utredningen som presenterades för regeringen i dag föreslås två nya typer av straff för dem som begår brott när de är mellan 15 och 17 år gamla – ungdomstillsyn och ungdomsövervakning.

Felipe Estrada är professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Han tror inte att de nya straffen till unga automatiskt kommer leda till minskad ungdomsbrottslighet – som dessutom redan minskat senaste åren.

– Det här är inte förslag som kommer att påverka ungdomsbrottslighetens omfattning och struktur. Samtidigt visar forskning att straffskärpningar, vilket detta kan ses som, sällan påverkar brottsutvecklingen, säger han.

Förslaget ska nu ut på remiss och målet är att den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli 2019. Och justitieminister Morgan Johansson (S) välkomnar förslagen, men hoppas att det ska gå att få till de nya påföljderna tidigare.

Utredaren, hovrättsråd Karin Sandahl, tycker att det behövs nya ungdomspåföljder och tror detta kommer göra stor nytta.

– Jag kan se att de här förslagen praktiskt kommer att göra stor nytta.

Fakta: Vad är ungdomstillsyn och ungdomsövervakning

Ungdomstillsyn innebär att den dömde måste hålla kontakt med en stödperson och dessutom delta i särskild verksamhet likt dagens ungdomstjänst. Det ska kunna utdömas i mellan en och sex månader. Tanken är att samtalen med kontaktpersonen och den särskilda verksamheten ska uppgå till fem timmar i veckan.

Ungdomsövervakning är mer ingripande och kan innehålla tydliga begränsningar av rörelsefriheten, som förbud att lämna bostaden på helgkvällar eller vistas på vissa platser. Inskränkningarna ska kunna kontrolleras med elektroniska hjälpmedel. Utredningen föreslår att det straffet ska utdömas i mellan sex månader och ett år.

Båda straffen ska kunna utdömas utan samtycke av den dömde eller dennes vårdnadshavare och strafftiden ska fastslås av domstolen precis som vid andra straff.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".