Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Saab-åklagarna begär ut opublicerat material från SVT och SR

Publicerat tisdag 20 juni 2017 kl 16.10
Intervjuer med dåvarande ägaren Victor Muller
(1:12 min)
Saabrättegång Victor Muller
Victor Muller under rättegången i Vänersborgs tingsrätt. Nu väntar en ny rättegång i hovrätten. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

Inför hovrättsförhandlingarna begär åklagarna i Saab-fallet nu ut opublicerat material från Sveriges Television och Sveriges Radio. Det handlar om intervjuer med dåvarande ägaren Victor Muller.

Biltillverkaren Saab gick i konkurs i december 2011 och det var under våren samma år som åklagarna menar att den dåvarande ägaren, holländaren Victor Muller, gjort sig skyldig till grovt svindleri.

Det eftersom han påstås ha lämnat vilseledande uppgifter om hur det gick för företaget ekonomiskt – han ska ha förskönat bilden av hur det gick för Saab.

Det ska han bland annat ha gjort i flera intervjuer, enligt åklagarna.

Men Muller friades i tingsrätten från anklagelserna och han nekar också till brott.

Åklagarna har överklagat den domen till hovrätten och som ny bevisning vill Ekobrottsmyndigheten nu få ut opublicerat material från SVT och SR. Det handlar om tre intervjuer med Muller.

Dessutom vill åklagarna ha ut en inspelningen från SR av ett tal som Muller höll på en mässa i början av april 2011.

"Då hovrätten vid avgörande av ansvarsfrågan ... bör ha tillgång till alla de uppgifter som framkommit vid de olika intervjuerna yrkas nu att även det opublicerade materialet tillhandahålls av SVT och SR", skriver åklagaren till hovrätten.

SR har redan sin inställning klar. Inget material kommer att lämnas över till åklagarna. Det är en sak för domstolen att avgöra.

– Sveriges Radio kommer att bestrida yrkandet. Vi lämnar inte ut sänt eller osändt material utan ett domstolsföreläggande, säger SR:s chefsjurist Kerstin Bröms Lumpus.

Åklagarna fick under rättegången i tingsrätten ut de publicerade delarna av intervjuerna, men nu vill man alltså ha ut allt material.

I sin begäran, om att nu få ut allt material, skriver kammaråklagare Lars Lindman att "hinder mot utlämnande av materialet kan inte anses föreligga."

SVT och SR har till den 29 juni på sig att svara på yrkandet. I tingsrätten ville inget av företagen lämna ut det då aktuella materialet, men domstolen gick då på åklagarens linje.

Ekot har sökt åklagarna för en kommentar utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".