Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ylva Johansson vill se över lagstiftningen

Publicerat tisdag 20 juni 2017 kl 17.30
Ylva Johansson: Arbetsgivare ska kunna freda sig mot konflikt
(2:03 min)
Delad bild: Ylva Johansson och containers i en hamn.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Foto: Christine Olsson /TT, Björn Larsson Rosvall/TT.

Konflikten i Göteborg skadar den svenska modellen, där fack och arbetsgivare gör upp utan statlig inblandning, och lagstiftningen måste ses över. Det anser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

- Ansvaret för att lösa konflikten är parternas men jag ansvarar för lagstiftningen och jag bedömer att lagstiftningen behöver ses över för att stärka den svenska modellen med anledning av den här konflikten, säger Ylva Johansson.

Ylva Johansson berättade redan i slutet av maj att hon vill se över lagstiftningenpå grund av situationen vid hamnen i Göteborg.

Hon sa då att utredningen skulle sättas i gång före sommaren men än har inga närmare detaljer presenterats. Mer besked kommer inom kort säger Ylva Johansson och jag frågar henne varför hon tycker att en ny lagstiftning behövs.

– För att säkerställa att den svenska modellen kan fungera så att arbetsgivare kan freda sig mot konflikt genom att teckna kollektivavtal.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson håller med om att en ny lagstiftning behövs. Men hon är kritisk till att utredningen ännu inte har kommit igång.

- En liten grupp människor spelar ett högt spel om den svenska modellen och det är väldigt olyckligt och regeringen måste sätta ner foten och den här utredningen som har aviserats borde ju ha kommit på plats för länge sedan, säger hon.

Enligt Peter Jeppsson som är vice vd i arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv har konflikten stor påverkan på svenska företag och svensk ekonomi och han vill också se snabba åtgärder från regeringens sida.

– Hela ekonomin störs och hela exportindustrin störs och man får hitta nya vägar för sina transportflöden så nu är det jätteviktigt att utredningen som regeringen har aviserat kommer till stånd, att det går snabbt och att man ser till att stoppa möjligheten till den här typen av missbruk av konfliktredglerna.

Fackförbundet Transport som har kollektivavtal med arbetsgivaren ATM terminal i Göteborgs hamn och som inte har varit inblandade i konflikten anser att den situation som har uppstått är djupt beklaglig. Men Peter Winstén som är obudsman och ansvarig för hamnfrågor på Transport tror inte att hårdare lagstiftning är rätt väg att gå.

– Vi kan ju förstå att de är pressade av den situation som är men att diskutera konflikträtten tror inte vi är någon lösning och ingenting som vi ställer oss bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".