Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SOS alarm vill höja avgiften för sjöräddningslarm

Publicerat torsdag 22 juni 2017 kl 05.53
SOS Alarm har sagt upp avtalet
(2:00 min)
Två män i styrrummet på en båt
1 av 3
Frivilliga sjöräddarna Mikael Carlsson och Niclas Fröjel rycker ut på skarpa larm 20-25 gånger per år från Sjöräddningsällskapets räddningsstation i Stockholm Foto: Ulla Engberg/Sveriges Radio
Man (Niclas Fröjel) i flytväst i kajutan på en båt
2 av 3
Niclas Fröjel är en av cirka 2000 frivilliga sjöräddare. Foto: Ulla Engberg/Sveriges Radio
Räddningsbåt och flagga vid brygga
3 av 3
Sjöräddningssällskapets brygga i Österskär, norr om Stockholm. Foto: Ulla Engberg/Sveriges Radio

SOS Alarm vill ha ett nytt avtal med frivilligorganisationen Sjöräddningssällskapet om hur mycket det ska kosta för att vidarebefordra larm och information om pågående räddningsinsatser.

Med sina cirka 2 000 frivilliga genomför Sjöräddningssällskapet mer än två tredjedelar av den akuta sjöräddningen i Sverige. 

Men nu finns en oro för att förutsättningarna för sjöräddningen förändras i grunden. För sedan nyår finns det inte längre något avtal mellan Sjöräddningssällskapet och SOS Alarm, som tar emot och vidarebefordrar nödropen via larmnumret 112.

– SOS Alarm har sagt upp ett avtal och vill att vi ska komma överens om ett nytt, och där är priset för att vi ska få larm betydligt högre än tidigare, säger Niklas Jendeby talesperson för Sjöräddningssällskapet.

Tidigare har man betalat en symbolisk summa för att få larmen, vilket har fungerat för organisationen, vars verksamhet finansieras av medlemsavgifter och donationer.

Vi kan inte gå med på att vi ska betala för att få larmen så att vi ska kunna rycka ut, när vi redan är frivilliga och inte har några statliga bidrag för vår verksamhet"

Men på SOS alarm, som ägs till hälften av staten, till hälften av Sveriges kommuner och landsting SKL, vill man inte kommentera innehållet i de förhandlingar som pågår mellan parterna. 

– Vi ser över alla avtal som vi har med olika aktörer som vi samarbetar med. Just nu har vi en diskussion och samtal med sjöräddningssällskapet, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm.

De flesta verksamheter som SOS Alarm servar är skattefinansierade, som till exempel kommunala räddningstjänster och ambulans-enheter. 

– SOS Alarm har inget övergripande uppdrag från staten för att hantera frivilliga organisationers behov, säger Linda Bengtsson.

Nu pågår samtal och förhandlingar mellan parterna. Samarbetet fortsätter tills vidare som tidigare - fast utan ett avtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".