Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler landsting vaccinerar mot rotavirus

Publicerat torsdag 13 juli kl 03.00
Viruset är mycket smittsamt
(2:42 min)
En hand håller upp en dos med Rotavirusvacciation
1 av 2
Rotavirus vaccinet ges i flytande form. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
En pappa sitter på golvet med sina två barn på en barnavårdscentral.
2 av 2
Magnus Englund i Falun är positiv till att vaccinera sina barn mot Rotaviruset. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.

Trots att det inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet väljer allt fler landsting att erbjuda vaccin mot den smittsamma mag- och tarminfektionen.

– Det blir väl ett vaccincurlande till slut men i det här fallet tror jag inte det kan bli för mycket, säger Magnus Englund från Falun.

Kräkningar, vattentunna diarréer och ibland feber i cirka en vecka, ja det är vad rotaviruset ställer till med. Viruset är mycket smittsamt och kan spridas till exempel via leksaker och dörrhandtag.

Enligt Folkhälsomyndigheten drabbas ungefär 50 000 barn om året varav cirka 20 000 söker någon form av vård. Så att fler vaccineras är en vinst på flera sätt, säger barnhälsovårdsöverläkare Leif Ekholm, på Region Örebro Län, före detta Örebro Läns Landsting.

– Det är en av de stora förtjänsterna med vaccinet att man avlastar den akuta barnsjukvården, säger Leif Ekholm.

Åtta landsting erbjuder idag rotavirusvaccination till barn, trots att det inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet än.

Folkhälsomyndigheten har lämnat in ett underlag till regeringen där man rekommenderar ett nationellt införande. Ett av de landsting som väntar på regeringens beslut är Västerbottens Läns Landsting där Sven Arne Silfverdahl är barnhälsovårdsöverläkare.

– Det är en principiell fråga. Har vi en typ av ordning när det gäller vaccinationer tycker jag vi bör följa den.

Tycker du att andra landsting är för snabba att köra igång?

– Nu är det ju så att vissa har mer pengar i kassan och vissa har mindre, säger Sven Arne Silfverdahl.

Så för er är det också en ekonomisk fråga?

– Ja det är det för det finns biverkningar som är allvarliga men sällsynta och det gör att man inte bara kan föra in en vaccination utan det kräver en del insatser som kostar pengar, säger Sven Arne Silfverdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".