Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blåljussabotage kan bli nytt brott

Publicerat onsdag 5 juli 2017 kl 11.38
Regeringens utredare: Vi ser en allvarlig bild
(1:00 min)
sdltad78c28 Blåljus polis
Foto: Johan Nilsson/TT

Blåljussabotage kan bli en ny brottsrubricering, med stränga straff. Det avslöjar regeringens utredare i dag.

I december 2016 fick riksåklagare Anders Perklev i uppdrag att utreda det straffrättsliga skyddet för polis, ambulans- och annan blåljuspersonal. I uppdraget ingår bland annat att ta ställning till vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd, om straffet för angrepp mot exempelvis polis behöver skärpas och om det behövs nya rubriceringar i brottsbalken.

Uppdraget ska redovisas först i slutet av juni 2018 men Perklev avslöjade under onsdagen ett av förslagen som han kommer att lägga fram.

– Det vi tittar på är en ny sabotagebestämmelse som skulle kunna benämnas blåljussabotage som skulle kunna straffas hårdare. Avsikten är att ge en tydlig signal, att de här väldigt viktiga samhällsfunktionerna ska vara okränkbara, säger Anders Perklev under ett seminarium i Almedalen.

Under det halvår som utredningen pågått har man enligt Perklev sett att angrepp som stenkastning och annat mot blåljuspersonal ”handlar om en väldigt allvarliga situation”. Det finns redan i dag rubriceringar som våld och hot mot tjänsteman samt förgripelse mot tjänsteman.

– Men vi ser inte riktigt en tydlig markering när det gäller angrepp mot den viktiga samhällsfunktion som polis och räddningstjänst utövar. När vi ser bilden av angreppen tycker vi att det liknar sabotage mot väldigt viktiga samhällsfunktioner som kan leda till att människor inte får det skydd de behöver. En sådan form av sabotage tycker vi att man ska fundera på att införa ett särskilt ansvar för, säger Anders Perklev.

Beskedet om att man i utredningen ser över möjligheten att införa en ny rubricering bemöttes positivt av rikspolischef Dan Eliasson som tycker att det låter ”jättespännande”.

– Vi måste markera knallhårt att det inte är okej. Sedan är det inte det enda svaret, säger rikspolischefen.

I förra veckan presenterade Polisförbundet en undersökning bland sina medlemmar där sju av tio svarade att de upplever att utsattheten för hot och våld har ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".