Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Swedish Match stämmer norska staten

Publicerat fredag 7 juli kl 09.58
Ny lag om att alla förpackningar ska ha ett neutralt utseende
(2:22 min)
Snus
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Snustillverkaren Swedish Match stämmer norska staten, som har infört en lag om att alla tobakspackningar ska ha ett neutralt utseende, utan logotyper och valfria färger.

I Norge måste affärer redan "gömma" snus i reklamfria skåp bakom disk. Nu införs en ny lag som än mer inskränker snustillverkarnas möjlighet att marknadsföra sina produkter.

– Idag lämnar vi in en stämning, eller på norska saksøkning, för vi vill pröva den reglering som man avser att införa, det vill säga standardiserade förpackningar på snusdosor, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match.

Varför gör ni det?

– Vi tycker att det är en mycket långtgående reglering, som inte överhuvudtaget står i proportion till de eventuella risker som man förknippar med svenskt snus.

Norska regeringen vill få ner användningen av tobaksprodukter genom att lagstifta om standardiserade, enfärgade förpackningar. De anses vara mindre attraktiva, inte minst för unga. Fast Swedish Match anser att snus är betydligt mindre hälsofarligt än cigaretter.

– Skillnaderna mellan snus och cigaretter är såpass stora att vi anser att här bör man ha regleringar som bättre speglar de skillnaderna, säger Patrik Hildingsson.

Den nya norska lagen trädde i kraft den 1 juli. Nu har de som tillverkar tobaksprodukter ett år på sig att anpassa hela sin produktion till standardiserade förpackningar för den norska marknaden.

Genom sin stämning hoppas Swedish Match tillfälligt kunna stoppa införandet av lagen. Enligt Patrik Hildingsson väntas domstolsförhandlingar i Oslo i oktober.

Den svenska snustillverkaren har, enligt kommunikationschefen, inte räknat på den exakta ekonomiska kostnaden för företaget om man tvingas att sälja snus i standardiserade förpackningar i Norge.

Norges hälsominister Bent Høie säger till tidningen VG att det "inte är någon överraskning att tobaksindustrin stämmer Norge på grund av reklamfria förpackningar. Det har de gjort även i Australien, Frankrike och Storbritannien - och förlorat överallt".

Fast Patrik Hildingsson på Swedish Match menar att den här domstolsprövningen blir delvis annorlunda än de tidigare.

– Det är första gången som vi prövar snus och proportionaliteten i förhållande till den vetenskapliga dokumentation som finns. Det har aldrig prövats förut.

I Sverige sa en statlig utredning i höstas att det inte vore förenligt med den svenska tryckfrihetsförordningen att införa en lag om neutrala, eller standardiserade, tobaksförpackningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".