Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndigheter kritiserar nya bullerregler – leder inte till fler bostäder

Publicerat torsdag 13 juli 2017 kl 06.00
Boverket: Svårt att ha en trivsam inomhusmiljö
(2:24 min)
Hus och bilvägar.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya regler från 1 juli ska göra det möjligt att bygga fler små lägenheter vid högtrafikerade vägar. Men enligt regeringens utredare kommer det inte leda till fler bostäder, utan sämre boendemiljö.

– Vår bedömning var att det regler som infördes 2015 är fullt tillräckliga för att möjliggöra ökat bostadsbyggande, säger Magnus Lindkvist, utredare på Boverket.

Bullerregler för bostadsbyggande är något som debatterats under lång tid i riksdag och regering. De nya reglerna har sitt ursprung i ett förslag som togs fram av Regeringen Reinfeldt. När det gick ut på remiss var många remissinstanser kritiska, bland annat mot att gränsvärdena höjdes så som de gjorde och att det inte gjorts någon utredning av hälsopåverkan.

Den nuvarande regeringen genomförde 2015 ett omarbetat förslag med lägre gränsvärden, men Alliansen fortsatte, med stöd av Sverigedemokraterna, att driva på att reglerna skulle ändras till ursprungsförslaget, tills regeringen gick med på detta i år.

 – Alliansen jobbade hårt för att få den här bullerförordningen i enlighet med vad alliansregeringen jobbat fram, säger bostadspolitisk talesperson Ewa Thalén Finné.

Ändringen som nu genomförts innebär att lägenheter som bara har yttervägg mot en bilväg, får byggas där ljudet från vägen är 60 decibel och med 65 decibel som gränsvärde vid smålägenheter. De tidigare gränsvärdena var 55 respektive 60 decibel. 

Ewa Thalén Finné pekar på ett underlag från Sabo, branchorganisationen för allmännyttiga bostadsbolag, som till skillnad från Boverkets utredning visar på att reglerna kan möjliggöra fler bostäder.

Sabos utredningen visar hur man teoretiskt kan bygga fler lägenheter i per nytt byggprojekt enligt de nya reglerna, då man slipper bygga lägenheter med yttervägg åt två håll i bullriga lägen. Men de har inte tittat på hur många sådana platser som finns tillgängliga för byggnation.

Kungliga tekniska högskolan, som granskat både Boverkets och Sabos utredningar, skriver att båda har rätt i sina analyser, men håller med Boverket om att regeländringarna har begränsad betydelse för bostadsbyggandet.

Magnus Lindkvist på Boverket är orolig för att de nya reglerna ska leda till att bostäder byggs med sämre bulleranpassning än vad som hade varit möjligt.

– Det är viktigt att beakta bullerfrågan som den hälsofråga den är, vi vet att buller kan orsaka allvarliga hälsoeffekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".