Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Handlingsplan ska stoppa hot mot yttrandefriheten

Publicerat torsdag 13 juli kl 11.47
"Polisen ska prioritera brott som hotar åsiktsfrihet och yttrandefrihet"
(1:27 min)
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister
1 av 2
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Liberala ungdomsförbundet (LUF) med tejp för munnen demonstrerade för yttrande- och tryckfrihet.
2 av 2
Liberala ungdomsförbundet (LUF) med tejp för munnen demonstrerade för yttrande- och tryckfrihet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

För att stärka det fria ordet och yttrandefriheten har regeringen i dag tagit beslut om en handlingsplan mot hot och hat.

– Vi har identifierat tre särskilt utsatta yrkesgrupper som arbetar med det fria ordet som bas. Det är journalister, det är förtroendevalda och det är konstnärer. Så dels omfattar handlingsplanen riktade insatser mot dessa tre yrkesgrupper men den omfattar också breda insatser som ska stödja alla som ger uttryck för åsikter och idéer, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Enligt handlingsplanen ska bland annat ska Brottsofferjouren stärkas för att vara ett stöd för dem som drabbas av hot och hat för att de är med i det offentliga samtalet. Regeringen vill också öka kunskapen om hur hot och hat utvecklats under tid.

Hur många som drabbas av hot och hat vet man inte riktigt eftersom alla inte anmäler. Alice Bah Kunke hoppas att fler ska våga göra det.

– Polisen ska prioritera brott som hotar åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Det vi nu skriver i handlingsplanen är att vi också kommer att ställa krav på återrapportering. Det här är en prioriterad fråga för regeringen och det är en prioriterad fråga för polismyndigheten, då bör vi också se svart på vitt hur de lever upp till de här prioriteringarna. 

Är åtgärderna ni presenterat tillräckliga?

– Nej. Det kommer krävas väldigt mycket mer av många fler. Det regeringen nu har gjort är att vi har lagt en grundplatta, en botten för ett fortsatt hårt arbete, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".