Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordstort intresse för sommarskola

Publicerat lördag 15 juli kl 05.00
Skolverket: Det förekommer väldigt mycket verksamhet ute på skolorna
(2:32 min)
sommarskola i Blackeberg-2017
1 av 3
Elever på sommarskola i Blackeberg i Stockholm. Foto: Shakila Edizada/Sveriges Radio
Fatemeh Khavari-sommarskola i Blackeberg-2017
2 av 3
Eleven Fatemeh Khavari. Foto: Shakila Edizada/Sveriges Radio
Magnus Silfverstolpe-sommarskola i Blackeberg-2017
3 av 3
Rektor Magnus Silfverstolpe. Foto: Shakila Edizada/Sveriges Radio

Intresset för att gå i sommarskola har ökat sedan det infördes ett statligt bidrag 2014 – och i år ser det ut att bli rekordmånga elever, enligt Skolverket.

Morad Ali, som går i sommarskola på Blackebergs gymnasium i Stockholm, är en av de elever som har valt klassrummet framför ledighet.

– Man bor i Sverige, man måste lära sig språket, säger han.

Det är sommar, det är fint väder, vill du inte gå ut i solen och bara vila?

– Jag tycker också om att studera. Jag vill lära mig svenska så snabbt som möjligt, säger Morad Ali.

Sommarskola har funnits länge, tidigare finansierades den helt av kommunerna. Men 2014 införde regeringen ett statligt bidrag, och sedan dess har antalet elever ökat stadigt.

2015 handlade det om 10 000 elever, 2016 var det 25 000, och i år förväntas det alltså bli ännu fler.

Det är också första året som Skolverket förväntas betala ut hela det belopp som avsatts till bidraget, i år 118 miljoner kronor.

– Som det ser ut nu kommer det att vara fler elever än det var förra året. Intresset har ökat och i år ser det ut som att vi kommer att få ut alla pengarna, säger Johanna Freed är enhetschef på skolverket.

Bidraget har haft den effekt som man hade tänkt?

– Ja, tanken är ju att pengarna som regeringen avsätter ska ut, så det var ju förstås inte så roligt de första åren när det inte fungerade. Men nu ser det ju ändå ut som att det finns ett intresse och man ansöker om alla medel. Det förekommer ju väldigt mycket verksamhet ute på skolorna, det vet vi ju nu, och det är bra, säger Johanna Freed.

Många av de barn och ungdomar som väljer att gå i sommarskola är nyanlända som vill förbättra sina kunskaper i svenska. I sommarskolan på Blackebergs gymnasium har fler än hälften av eleverna ännu inte fått uppehållstillstånd. Magnus Silfverstolpe är rektor där.

– Vi har väldigt varierande grupper, både när det kommer till kunskapsnivån, dels de som är helt nyanlända, dels de som är födda i Sverige. Det är också skillnad i skolbakgrund, säger Magnus Silfverstolpe.

– Det ena målet är att de elever som går här ska bli bättre på det som de läser, oavsett om de läser matematik, engelska eller svenska som andraspråk. För en del av dem så bra att de kan få betyg, för de andra att bli bättre. Det andra målet är socialt, att erbjuda en meningsfull aktivitet istället för att bara vara ledig, säger Magnus Silfverstolpe.

Eleven Fatemeh Khavari är glad att hon går i sommarskola

– Jättenöjd, för varje dag träffar jag nya människor. Och man kommer snabbt in i samhället, för man lär sig språket och sånt man har brist på faktiskt, säger Fatemeh Khavari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".