Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Larm om ojämlik cancervård

Publicerat söndag 16 juli kl 10.11
"Det är väldigt sorgligt och väldigt upprörande"
(2:03 min)
Cancervård strålningskanon bför upptäcka prostatacancer
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Dan Hansson/TT

Högutbildade i Sverige lever sex år längre än lågutbildade - det är ett resultat av att vården är ojämlik. Vårdpersonalens attityd, var man bor i landet och patientens utbildningsnivå påverkar den vård som patienten får, skriver flera cancerläkare och patientföreträdare på DN debatt idag.

– Det är väldigt sorgligt och väldigt upprörande, för vi har ju känt till att vården är ojämlik och att ojämlikheterna tenderar att öka. Jag tycker det är ett sorgebarn och en skamfläck att vi inte har kommit längre på den punkten, säger en av författarna, överläkare Kjell Bergfeldt.

I den nationella cancerstrategin är ett av målen att skapa en rättvis vård för alla i samhället, oavsett position. Men trots det är cancervården idag alltså fortfarande ojämlik.

Ett exempel på den ojämlika vården är prostatacancer, där 71 procent av högutbildade patienter opereras för att botas från cancern, medan motsvarande siffra för lågutbildade är 51 procent - de får strålbehandling i stället.

Det visar en studie som Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland gjort på 6300 patienter med prostatacancer i Stockholms län.

Avgörande är enligt artikelförfattarna bland annat var i landet man bor, vårdpersonalens inställning och patientens utbildningsnivå.

Och enligt Stig Hanno som är ordförande i patient och närståenderådet vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland, handlar ojämlikheten även om väntetider.

– I vissa landsting är väntetiderna från diagnos till operation väldigt korta och på andra områden är dem väldigt långa och det kan hända fruktansvärt mycket om man får vänta för länge. Så det är livsavgörande, att vi kan jämna ut det här och höja kvalitén, säger han.

Och överläkare Kjell Bergfeldt har flera förslag på saker som kan göras.

– Vi tycker att man bör göra en långsiktig satsning, där man avsätter resurser, utbildar och ökar kunskaperna. Både hos politiker, landstingspersonal och vårdpersonal. Ytterligare en satsning skulle kunna vara en jämlikhetsmiljard från Socialdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".