Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Södertälje vill se bättre fördelning av nyanlända

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 17.00
Den nya bosättningslagen är något som Södertälje jobbat för
(1:59 min)
Montage: etableringsminister Ylva Johansson och genrebild på flykting.

Trots att antalet nyanlända som väljer bostad själva har minskat märkbart, tycker Södertälje att det behöver göras mer för att nyanlända ska bosätta sig jämnt över landet.

Antalet nyanlända som väljer bostad själva har minskat drastiskt det senaste året, rapporterade Ekot. Detta sedan en ny lag infördes förra året och som tvingar kommuner att ta emot nyanlända och erbjuda dem bostad. Södertälje är en kommun där många nyanlända väljer att bosätta sig, och där har antalet nyanlända som sökt sig till kommunen närmare halverats sedan den nya lagen.

– Den nya bosättningslagen är något som Södertälje jobbat för jättelänge, så det är en stor framgång att den har införts och vi har sett en stor minskning, närmare en halvering mot tidigare år, säger Boel Godner är kommunstyrelsen ordförande i Södertälje.

Efter det ökade flyktingmottagandet 2015 infördes den nya lagen som tvingar kommunerna att ta emot nyanlända och erbjuda dem bostad. Det har alltså lett till att allt fler nyanlända väljer att låta myndigheterna anvisa dem till en kommun när de fått asyl, i stället för att själva välja bostadsort under asylprocessen. Sedan lagen infördes har antalet nyanlända som väljer ett eget boende mer än halverats. Samtidigt har antalet som anvisas boende av Migrationsverket ökat kraftigt, från några hundra stycken i månaden till över 2.000 i april. 

Den så kallade EBO-lagen möjliggör för asylsökande att bosätta sig var de vill i landet, förutsatt att de ordnar bostad på egen väg.

Men Boel Godner som är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje menar att mer behöver göras för att asylsökande ska bosätta sig jämnt över landet. För att minska segregationen tycker hon att asylsökande helt ska anvisas en bostad av kommunerna, och alltså inte ska få bosätta sig där de själva väljer.

Boel Godner tycker alltså att den så kallade EBO-lagen bör avskaffas eller göras om, detta trots att det skulle inskränka på asylsökandes möjlighet att välja bostadsort själva.

– Jag tror att nya lagen kan minska segregationen lite men mer behöver göras. EBO-lagen behöver avskaffas eller göras om.

Etableringsministern Ylva Johansson har dock tidigare berättat för Ekot att valfriheten ska fortsätta att bestå. Hon menar att det största problemet är att det är ont om bostäder, vilket gör att många bor under dåliga förhållanden.

– Vi har sett flera exempel på riktigt dåliga sociala miljöer, överfulla lägenheter där flera familjer trängs, för att man har dömt att man inte kan få något annat boende, säger Ylva Johansson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".