Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Full fart i verkstadsindustrin

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 17.02
Sandviks VD: Vi får väl se hur länge det håller
(1:50 min)
Industri
Industri, genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svensk verkstadsindustri går på högvarv. Kvartalsrapporter från branschjättar som Atlas Copco, Alfa Laval och Sandvik visar hur försäljning och vinster lyfter samtidigt som orderingången stiger kraftigt. Men det är oklart hur länge det håller i sig.

– Erfarenheten säger ju att när man tror det är som bäst kan det plötsligt ändra sig väldigt fort. Men för tillfället ser det bra ut. Metallpriserna ligger på en bra nivå och intresset i gruvorna att investera är stor just nu. Så att vi får väl se hur länge det håller och vara beredda på att det kan bli tuffare tider också i framtiden, säger Sandviks vd Björn Rosengren.

Sandviks vinst från andra kvartalet lyfte till 3,7 miljarder kronor, vilket var mer än väntat. Orderingången och försäljningen gick också över förväntan.

Läget var snarlikt för Alfa Laval, som slog förväntningarna med en vinst på 1,4 miljarder och ett lyft för orderingången på 14 procent.

För Atlas Copco blev det ett vinstlyft till rekordvinsten på 6,2 miljarder, vilket dock var sämre än vad analytiker hade räknat med.

Rekryteringsbehov finns i vissa delar av Sandvik. Men på andra håll måste det till åtgärder för att hålla uppe lönsamheten, enligt Sandviks vd Björn Rosengren:

– Tittar vi på Sandvik i dag så består ju Sandvik av 32 bolag, där allihop befinner sig i olika verksamheter, i olika marknader, med olika efterfrågan. Så respektive bolag måste anpassa sig.

När det gäller utsikterna framöver råder det dock en viss tveksamhet. Atlas Copco skriver i sin prognos att det är tveksamt om det blir så mycket högre efterfrågan än den höga nivå som uppnåtts nu. Detta överraskade många och gav en kraftigt negativ kursreaktion på börsen för Atlas Copco och pressade även Sandvik-aktien något.

Det finns dock en del att ta av. Inför rapporterna hade Sandvik-aktien hittills i år lyft med 60 procent, medan Atlas Copcos aktie gått upp med över 40 procent.

Sandvik uppger i samband med rapporten att man gjort klart för ännu en försäljning av verksamhet. Det handlar om resten av Mining Systems, som nå ska säljas så snart konkurrensmyndigheter gett klartecken.

Koncernens utrensning av olönsamma delar av det som ligger utanför den så kallade kärnverksamheten fortsätter dock även efter detta.

Näst i tur på säljlistan står Sandvik Hyperion, specialtillverkare av hårda material. Dessutom vill Sandvik göra sig av med tillverkningen av rostfri tråd för svetsning, inom affärsområdet Materials Technology.

– Det är en ganska liten del, men en ganska olönsam del, som vi tror kommer att få ett bättre hem i något av de större svetsbolagen, säger Björn Rosengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".