Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centerpartiet kritiskt till förlorad rätt att återförenas med familj

Publicerat fredag 4 augusti 2017 kl 13.05
"Man ska inte ha sämre förutsättningar för att man har blivit medborgare"
(1:42 min)
Ahmed el Abbasi och Johanna Jönsson
Ahmed el Abbasi och Johanna Jönsson Foto: Revend Shexo/Vilhelm Stokstad/TT

Ensamkommande barn förlorar rätten att få hit sina föräldrar efter att de blir svenska medborgare. Centerpartiet anser nu att lagen behöver uppdateras.

– Det är klart att man inte ska ha sämre förutsättningar för att man har blivit medborgare, säger Johanna Jönsson, centerpartiets migrationspolitiska talesperson.

Enligt en paragraf i utlänningslagen förlorar barn som har fått asyl i Sverige rätten att återförenas med sina föräldrar, efter att barnet har fått svenskt medborgarskap.

I många beslut som Ekot har tagit del av har Migrationsverket hänvisat till denna paragraf, där det står att barnet som ska vara anknytningspersonen ska vara ogift och utländskt.

Ett svenskt barn kan alltså inte längre anses som utländskt. En av dem som har drabbats är Ahmed el Abbasi, som bor i den småländska orten Bodafors.

– Jag har kommit till Sverige för att bo med min familj och ha en bra framtid här. Men jag visste inte att svenskt medborgarskap kan göra så. Om jag visste det skulle jag aldrig ansökt om det, säger han.

Hur många personer den här paragrafen drabbar vet man inte eftersom Migrationsverket inte registrerar skäl för avslag. Men ett fall har gått till Migrationsöverdomstolen, och där har man gått Migrationsverkets linje.

Ingela Fridström är vice ordförande på kammarrätten i Stockholm, Migrationsöverdomstolen, och hon har varit med om att fatta detta beslut.

– Alla mål som rör människor får man verkligen ta på allvar. Men att göra avsteg från lagtexten gick inte. Vi såg inget utrymme att göra en annan tolkning när det gäller just den bestämmelsen, säger hon.

Paragrafen i utlänningslagen som hindrar familjeåterförening för barn som har blivit svenska medborgare gick igenom 1997, och har alltså gällt i 20 år. 

– Vår inställning i den här frågan är ju att lagstiftningen just på den punkten är föråldrad, och behöver uppdateras. Det är en ny situation nu som vi befinner oss i, säger Johanna Jönsson, centerpartiets migrationspolitiska talesperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".