Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Giftiga ägg har sålts till Sverige

Publicerat fredag 4 augusti kl 17.28
"Ingen hälsorisk för svenska konsumenter om ätit av äggen"
(1:04 min)
En man tittar noggrant på ett ägg, med många ägg i tjog framför honom.
Ägg från en av de nederländska hönsgårdar som stängs ner efter att giftet fipronil hittats i äggen. Foto: AFP/TT

I Nederländerna, Belgien och Tyskland har ett giftigt insektsmedel upptäckts i miljontals ägg. Nu bekräftar Livsmedelsverket att ägg med det otillåtna bekämpningsmedlet även har nått Sverige.

– Vi har fått information om att de har nått Sverige, vi har påbörjat spårningsarbete och vi har spårat en sändning som vi fått information om och den är stoppad. Den har inte nått ut till några konsumenter, säger Petra Fogelberg, stadsinspektör på Livsmedelverket till Ekot.

Kan du garantera det?

– Den här sändningen kan vi garantera att den är stoppad, sen fortsätter vi spårarbete och vi fortsätter att se om det kommit andra sändningar som kommit till Sverige också. Men vad vi känner till idag så vet vi inte det.

Livsmedelsverket uppger att man fått information från EU-kommissionen under dagen. Nu har de tillsammans med kommunernas livsmedelskontroll startat arbetet med att stoppa försäljning samt spåra till vilka företag äggen eller äggprodukterna har sålts.

– Vi har också tittat på risken om man skulle ha ätit de här äggen och fått i sig det här ämnet. Då har vi tittat på de matvanor vi har i Sverige och de halter som uppmätts i de här äggen. Och ser att det finns ingen risk för svenska konsumenter, det kommer inte innebära något negativt eller någon hälsoeffekt om man ätit de här äggen, säger Petra Fogelberg.

I Nederländerna är knappt 200 gårdar avspärrade på grund av giftlarmet och i Tyskland, dit den nederländska äggexporten är mycket stor, har de stora affärskedjorna kasserat hundratusentals ägg.

Hönsjordbrukaren Harmuth Lödink i norra Tyskland är ledsen. Han säger att han hoppas att försäkringen nu täcker förlusterna.

– Det får ta den tid det tar att få bort giftet,  en eller två veckor, jag vet inte, säger han till tv-kanalen NDR samtidigt som dagens äggproduktion på hans gård, några 100 000 ägg, går rätt ner i soporna.

Det giftiga skadeinsektbekämpningsämnet Fipronil ska ha kommit in i hönor och därmed ägg på gården efter att en nederländsk firma besprutat Harmuth Lödinks hönsstallar med en bekämpningsmedelsblandning som innehöll det giftiga ämnet.

– Det är ju trist att man oförskyllt hamnar i den här situationen när man bara engagerar en firma, säger Hartmuth Lödink.

Skandalen har sitt ursprung i just Nederländerna och Belgien där Fipronil upptäckts hos många äggproducenter. Omkring 180 hönsgårdar i Nederländerna, som är en av världens största äggproducerarländer har, har tillfälligt spärrats av i fem gårdar i Tyskland.

En av de största importörerna av ägg från Nederländerna är grannlandet Tyskland och enligt de tyska myndigheterna har uppskattsningsvis ca 10 miljoner giftiga ägg nått landet, 13 av 16 delstater.

Flera tyska livsmedelskedjor har nu slängt ut alla ägg från Nederländerna och de från de hittills 5 avspärrada tyska gårdarna. Lågpriskedjan Aldi tog bort samtliga ägg ur sina ca 4000 butiker, även i Schweiz, men säger nu att kunderna åter kan köpa ägg i deras butiker.

Någon akut hälsofara ska det inte vara tal om, men myndigheterna varnar för att barn som äter ovanligt många av de giftiga äggen kan få hälsoproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".