Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
It-skandalen på Transportstyrelsen

Försvarsmaktens frågor får svar

Publicerat torsdag 17 augusti kl 05.00
Uppgifter om drygt 100 civila bilar har läckt ut
(1:40 min)
Flagga
Foto: Erik Simander/TT

Transportstyrelsen svarar nu på Försvarsmaktens frågor om vilken information som kan ha läckt ut i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen. Rapporten, som Ekot tagit del av tas i dag upp på ett extra inkallat möte med riksdagens försvarsutskott.

Efter avslöjandet av it-skandalen vid Transportstyrelsen begärde Försvarsmakten besked från Transportstyrelsen om vilken information om Försvaret som kan ha röjts.

Kan personuppgifter ha kommit ut? Kan det ha läckt ut vilka bilar som försvaret har? Kan viktiga försvars-uppgifter om vägnät, hamnar och flygplatser ha röjts?

I rapporten, som Ekot tagit del av, bekräftas bland annat att Transportstyrelsens register har kopplingar med andra register, till exempel hos Skatteverket och Polismyndigheten.

Stora delar av rapporten är hemligstämplad, men av det som syns framgår också att viss känslig information kan ha läckt ut om luftfartsskydd och även om hur säkerhetskontrollerna går till och vilken utrustning som används.

Drygt 100 civila bilar som tillhör försvaret finns i Transportstyrelsens register som har läckt ut. Det är vanliga bilar som försvaret valt att ha i både Transportstyrelsens register och i militärens fordonsregister.

Transportstyrelsen vill inte ställa upp på en intervju med Ekot. Men enligt rapporten finns det för närvarande inga indikationer på att information från vägtrafikregistret på ett otillbörligt sätt har kommit i orätta händer.

Allan Widman (L) är ordförande i Försvarsutskottet som i dag ska behandla rapporten i ett extra inkallat utskottsmöte.

– Vi hoppas från utskottets sida att bli uppdaterade på de eventuella skadeverkningar som det militära och civila försvaret kan ha lidit till följd av detta. Tidigare har vi fått ett besked från försvarsmakten att man ser ingen påtaglig inverkan på den operativa förmågan. Och det ska också bli intressant att se om den bedömningen står sig, säger Allan Widman.

Förutom försvarsutskottet har även konstitutionsutskottet extrainkallat möte i dag för att granska regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".