Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggare från utlandet stärker konkurrensen

Publicerat tisdag 29 augusti 2017 kl 05.00
Utländska byggare på kurs i Sverige
(2:21 min)
Byggställning framför ett flerfamiljshus
Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Skräddarsydda kurser ska locka utländska företag som vill komma hit och hjälpa till att lösa den svenska bostadskrisen.

När kommunala Nynäshamnsbostäder planerade nya bostäder var intresset bland svenska byggbolag nästan obefintligt men nu har företaget hittat ett utländskt byggbolag.

– Det är ett företag från Slovenien. Vi har kämpat hårt för att få någon att bygga här, säger vd Sanja Batljan.

Kan det här påverka byggkostnaderna också?

– Det hoppas jag absolut, att det kommer att påverka framåt. Priserna har gått upp för varje år. Om det är flera som lämnar anbud, då hoppas jag kunna se pressade byggpriser, säger hon.

Det slovenska bolaget har fått i uppdrag att bygga Nynäshamnsbostäders 200 nya lägenheter som ska stå klara 2019. När Nynäshamnsbostäder först frågade vem som vill bygga var det få byggföretag som anmälde sitt intresse.

– Problemet är att inga företag svarar på upphandlingen. Vi går ut med förfrågan om upphandlingen. Vi informerar alla stora bolag att vi har anbud ute. Jag har själv jobbat hårt, ringt dem och mejlat. Men de har inte svarat på upphandlingen, säger Sanja Batljan.

För Nynäshamnsbostäder blir lösningen alltså ett byggbolag från Slovenien. Och Nynäshamn är inte den enda kommunen som går utomlands. Botkyrka, Hedemora och Klippan är andra exempel.

Jonas Högset arbetar med frågor kring nyproduktion av bostäder på de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo som vill locka hit utländska byggare. För att hjälpa de utländska bolagen ordnar Sabo nu speciella kurser.

– Vi stöttar dem genom att ge dem möjligheter att utbilda sig på svenska byggregler. Hur fungerar marknaden? Hur fungerar det med facken i Sverige? Hur ser det ut med arbetsmiljö?

En rad länder är aktuella.

– Det är de baltiska länderna, det är Polen, det är Tyskland, det är Holland. Och vi har också tittat på andra marknader, till exempel Spanien, som är vana exportörer av sådana här tjänster, säger Jonas Högset.

Många allmännyttiga bostadsbolag har vittnat om hur svårt det är att få fram bostäder som ungdomar, nyanlända och andra med begränsade resurser har råd med.

– Att bygga för de priser som vi har i dag, det är extremt svårt att bygga bostäder för folk så att de har råd att betala hyran, säger Jonas Högset. 

Han är inte nöjd med dagens byggmarknad.

– Det viktiga för oss är att få ingång marknaden generellt i Sverige, en sund konkurrens när man vill bygga nya bostäder, säger Jonas Högset.

Sanja Batljan i Nynäshamn hyser ändå gott hopp.

– Jag tror att det här blir bra i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".