Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nio nya tätorter föreslås byggas från grunden

Publicerat fredag 1 september 2017 kl 16.40
"En unik möjlighet att bygga helt från början"
(2:03 min)
Grävmaskiner och bostadshus.
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Regeringens utredare vill skapa upp till 100 000 nya bostäder de närmaste 20 åren genom att bygga nio helt nya städer, tätorter eller stadsdelar.

Det här ger möjlighet att tänka helt nytt och lära av gamla misstag, säger utredaren Johan Edstav.

– Nya stadsdelar eller nya tätorter, det är ett behov nu. Dels på grund av att det är en sådan stor bostadsbrist framför allt i våra storstadsområden. Men det är också en unik möjlighet att bygga helt från början och bygga med ett nytt hållbarhetsperspektiv.

Ett 40-tal kommuner har visat intresse för att bygga en stad eller stadsdel från grunden. Och nu har sex kommuner och nio områden valts ut, där staten ska förhandla fram avtal med kommunerna om infrastrukturinvesteringar, bostäder, lösningar på hållbarhetsfrågor och socialt blandat boende.

Kommuner det handlar om är Härryda, Gävle, Nynäshamn, Haninge och Knivsta och Uppsala, och när det gäller just Knivsta och Uppsala tror utredaren att Trafikverkets planer på fyrspårig järnväg mellan Stockholm och Uppsala kommer att spela stor roll.

Nu handlar nu om att inte göra om misstagen från miljonprogrammets dagar på 60 och 70-talet, säger Johan Edstav.

– I och med att man bygger väldigt mycket och väldigt snabbt både under 2016 och 2017, så finns de riskerna. Och det är det vi vill minimera med att vi ser ett helhetsperspektiv och social hållbarhet i de här områdena. Därför vill vi sluta avtal med kommunerna och regionerna för att tillse att de här områdena inte upprepar misstagen från 60- och 70-talet.

Intresset har som sagt varit stort. Men kommunalrådet Björn-Owe Björk i Knivsta är tveksam till planerna för hans lilla kommun, som skulle växa från dagens 17 000 till på sikt 75 000 innevånare.

– Vi vill ha fyrspår - så är det. Men samtidigt vill vi bygga en trivsam och levande småstad. Och det håller vi på med. Nu kommer det här lite som därutöver. Och då är frågan om vi får den trivsamma och levande småstaden eller något annat. 

De kommuner och områden det handlar om:

Bergsbrunna och Södra staden i Uppsala. 33 000 bostäder

"Nysala" i Uppsala och Knivsta. 20 000 bostäder

Alsike och Nydal i Knivsta. 22 000 bostäder

Hemfosa i Haninge. 12 000 bostäder

Segersäng i Nynäshamn. 7 - 10 000 bostäder

Landvetter södra i Härryda. 10 000 bostäder

Näringen i Gävle. 4 - 6 000 bostäder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".