Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unik förundersökning om tjänstefel av nämndemän

Uppdaterat fredag 1 september 2017 kl 23.51
Publicerat fredag 1 september 2017 kl 18.25
"Det här fallet är speciellt för det är ett medvetet agerande"
(2:33 min)
Skylt med texten Förhandling pågår.
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT.

Fallet där nämndemän utreds för tjänstefel efter att ha gett ett par från Grekland permanenta uppehållstillstånd i Sverige, är unikt.

– Det är väldigt sällsynt att makthavare, domare eller ämbetsmän blir misstänkliggjorda för tjänstefel, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare.

I maj fattade tre nämndemän ett beslut i Migrationsdomstolen i Förvaltningsrätten i Stockholm om att ett äldre sjukt par skulle få uppehållstillstånd. Paret har enligt domen grekiskt medborgarskap men har hela sitt liv bott i Libanon och har barn i Sverige.

Både mannen och kvinnan lider av olika sjukdomar och funktionshinder. Nämndemännen hittade inget stöd för uppehållstillstånd i svensk lag men ansåg att omständigheterna runt det gamla paret var så ömmande att Sverige annars skulle bryta mot Europakonventionens artikel tre, som bland annat handlar om att ingen ska utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling.

Nämndemännen beslutade dessutom om permanent uppehållstillstånd trots att 13 månader numera är regel. Det skrev i domen att de var medvetna om att det skulle strida mot svensk lag, och att det skulle ses som en fingervisning till lagstiftaren.

Som Ekot tidigare berättat i dag är de tre nämndemännen nu misstänkta för tjänstefel och Justitieombudsmannen, JO, har startat en förundersökning.

– I det här fallet påstås det att själva innehållet i domen strider mot svensk lag, säger Carl Hägg, föredragande på JO.

Domaren som är jurist i målet anmälde skiljaktig mening men blev nedröstad. Han menar bland annat att beslutet stred mot domareden.

Jurister har i flera fall tidigare dömts för tjänstefel men det har i de fallen handlat om oaktsamhet. Det här handlar om nämndemän och är annorlunda.

– Det här fallet är speciellt för det är ett medvetet agerande, ett uppsåtligt agerande som i sådanda fall skulle kunna läggas till grund för ett eventuellt åtal, säger Mårten Schultz som är professor i civilrätt.

Det är inte klart om nämndemännen, som är utsedda av Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, kommer att åtalas eller inte. De är avstängda från sina uppdrag på Förvaltningsrätten tills beslut har fattats. Uppehållstillstånden för paret är överklagade av Migrationsverket till Migrationsöverdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".