Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor skattesänkning för pensionärer

Publicerat onsdag 13 september kl 14.26
”Kan som mest bli 400 kronor lägre skatt i månaden”
(1:38 min)
Löfven, pensionärer
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen föreslår att skatten för pensionärer sänks med 4,4 miljarder kronor. "Enskilt största satsningen", säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Regeringen tänker sänka skatten för pensionärer. Klyftan mellan dem som jobbar och pensionärer ska vara helt borta till 2020.

Många pensionärer får sänkt skatt, upp till 5 000 kronor per år från och med 1 januari 2018. 

– Det här är enligt finansministern den enskilt största satsningen i budgeten, det innebär att en pensionär som mest kan få drygt 400 kronor lägre skatt per månad, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Förslaget kostar 4,4 miljarder kronor, det är ungefär dubbelt så mycket som regeringen pratat om tidigare.

– Pensionärsskatten ska se sitt slut, den ska bort. Den satsningen som nu presenteras är dubbelt så stor som den vi presenterade före sommaren, säger Stefan Löfven.

Skatten på pension blev under den borgerliga regeringens tid högre än på lön, eftersom en rad så kallade jobbskatteavdrag genomfördes som bara omfattade arbetsinkomster.

Pensionärsgruppen blir för varje val en allt starkare väljargrupp. I nästa års riksdagsval kommer 27,5 procent av de röstberättigade väljarna att vara 65 år eller äldre, enligt SCB:s preliminära siffror.

Kristdemokraterna vill helt slopa skattegapet mellan pensionärer och löntagare och uppgav i julas att det skulle kosta cirka 14 miljarder kronor. Det skulle, enligt KD:s beräkningar, innebära att en person med en pension på 18 000 kronor skulle få 463 kronor lägre skatt i månaden.

Centern föreslår en dubbelt så stor skattesänkning för pensionärer 2018 jämfört med de 2,2 miljarder regeringen övervägde i våras.

Seniororganisationen SPF seniorerna välkomnar skattesänkningen.

- Vi är nöjda med dagens förslag. Att man nu tar bort en faktor som varit diskriminerande för äldre visar att man har lyssnat på den kamp vi fört, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF seniorerna, som lägger till att hon hoppas att alla partier ställer sig bakom förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".