Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Principöverenskommelsen: Lön på 8 000 till nyanlända

Publicerat fredag 10 november 2017 kl 12.20
"Det ska vara enkelt"
(1:46 min)
Anders Weihe, Teknikföretagen, Niklas Hjert, Unionen och Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall har slutit en principöverenskommelse. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Anders Weihe, Teknikföretagen, Niklas Hjert, Unionen och Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall har slutit en principöverenskommelse om nyanlända. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Det förslag som arbetsgivare och fack förhandlat fram om nyanlända handlar om en lön på 8 000 kronor i kombination med ett statligt bidrag.

Fack och arbetsgivare bekräftar nu Ekots uppgifter att det finns en principöverenskommelse färdig om hur nyanlända och långtidsarbetslösa lättare ska kunna komma in på arbetsmarknaden. 

– Det ska vara enkelt. Vi har beskrivit det som att lönen ska vara 8 000 kronor och att det inte ska betalas arbetsgivaravgifter, säger Anders Weihe, förhandlingschef på arbetgivarorganisationen Teknikföretagen. 

Det kallas etableringsanställningar där nyanlända och långtidsarbetslösa kan anställas på en visstidsanställning i upp till två år. Grunden är att det ska vara enkelt för arbetsgivaren så att anställningarna blir av. 

Systemet ska gälla tillfälligt i fem år. Lönen ska vara 8 000 kronor i månaden, enligt den principöverenskommelse som nu är klar. Därtill vill parterna ha ett bidrag från staten direkt till den anställde, och inkomsten totalt ska motsvara den disponibla inkomst som en lägstalön ger. I överenskommelsen har parterna räknat med att det ska vara skattebefriat. 

– Den ligger ju i ett spann på mellan 13 000 kronor och kanske upp till 16 000, säger Anders Weihe. 

Nyanlända som har fått uppehållstillstånd de senaste 36 månaderna, andra under 25 år som varit arbetslösa i minst sex månader och de över 25 som varit utan jobb i minst ett år ska kunna bli etableringsanställda. Efter två år ska den automatiskt övergå till en fast anställning. 

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att det handlar om riktiga jobb, men betonar att utbildning också ska ingå. 

– För annars klarar man inte ett jobb i Sverige. Man ska få en SFI-utbildning som finns i nära anslutning till jobbet och det kan också krävas andra utbildningar, säger han. 

När förslaget har förankrats bland LO-facken ska förhandlingar ske med staten om bidraget och utbildningsdelen till exempel. 

Tjänstemannafacket Unionens förhandlingschef Niklas Hjert medger att det finns en risk att etableringsanställningar kan tränga undan andra anställningar som skulle ha skett ändå. 

– Allting man gör har risker, men att inte göra någonting är betydligt mer riskfyllt. Då får vi en stor grupp människor som står helt utanför samhället, säger Niklas Hjert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".