Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Rätten till barnbidrag bör ses över"

Publicerat tisdag 14 november kl 03.00
Gäller barn som går i skolan utomlands och sällan kommer hem
(1:04 min)
Skolbarn på utflykt.
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Två medarbetare på Försäkringskassan skriver i en intern rapport att rätten till barnbidrag för vissa barn bör ses över. Ekot har tagit del av rapporten.

– Vi kommer dagligen i kontakt med den här typen av ärenden som rör utlandsvistelser och vi upplever att lagen och tillämpningen behöver ses över och uppdateras eftersom samhället ser annorlunda ut idag än när lagen kom, säger Emma Lachner som är förmånsspecialist för barnbidrag på Försäkringskassan.

Enligt reglerna kan barn som går i skola utomlands anses som bosatta i Sverige om de åker hem till sina föräldrar vid längre lov. Då har de också rätt till barnbidrag.

I den interna rapporten skriver Emma Lachner och hennes kollega Lotta Wallsin-Adolfsson att det blivit vanligare att barn går i skola utomlands, ofta i föräldrarnas hemland och i många fall i flera år, utan att det anmäls till Försäkringskassan och utan att barnen kommer hem på loven.

– Ska man anse att barnen är bosatta i Sverige när de kanske inte är här och kanske inte kommer hem på lov och ledigheter, utan kanske är i flera år utomlands och studerar. Då är frågan om man är bosatt i Sverige eller inte, säger Emma Lachner.

Tidigare kontrollerade Försäkringskassan att barn som går i skola utomlands verkligen kom hem under lov och längre ledigheter men det gör man generellt sett inte längre.

Enligt Emma Lachner får handläggare instruktioner om att inte följa upp de här ärendena rutinmässigt utan bara om de får indikationer om förändringar i familjesituationen.

– Jag tror att det är så att det anses som diskriminerande eftersom vi följer ju inte upp ärenden där barn går i skola i Sverige, jag tror det är motivet till det.

Rapportförfattarna menar att reglerna och tillämpningarna är alltför generösa och de ifrågasätter om man verkligen ska ha rätt till barnbidrag när barnen bor utomlands. Alexandra Wallin är avdelningschef för barn och familj på Försäkringskassan och har läst den interna rapporten:

– Vi har inte sett några belägg för att det skulle vara något stort missbruk av det här och därför har vi bedömt att det här är en rimlig kontrollnivå att ligga på.

Kommer det att bli någon förändring efter den här rapporten?

– Vi får ju se över frågan med anledning av rapporten och vilka eventuella förändringar det kan bli kan jag inte svara på nu, säger Alexandra Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".