Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LO-kritik mot skyddsombudens situation

Publicerat tisdag 14 maj 2002 kl 14.14
Arbetet för landets skyddsombud har blivit svårare de senaste åren. Det konstaterar LO i en rapport på tisdagen. Svårigheter att få ledigt för exempelvis utbildning eller inspektioner gör att arbetsmiljön blivit lidande, en bidragande orsak till de ökande sjuktalen, tror Christina Järnstedt i LO:s arbetsmiljögrupp,som själv arbetat som skyddsombud.
Det är 90-talets nedskärningar som orsakat nedrustningen av arbetsmiljöfrågorna enligt LO-rapporten. Många av de runt 1 000 skyddsombud som tillfrågats anser sig jobba i motvind. Acceptansen och resusrserna har minskat, många säger sig inte ha fått utbildning på tio år, samtidigt som arbetsplatserna utvecklats på många andra sätt. Arbetsmiljöinspektionen kritiseras Många saknar också samarbetet med Arbetsmiljöinspektionen, som nyligen omorganiserades. - De regionala skyddsombuden är kritiska till arbetsmiljöinspektionen, säger Christina Järnstedt. Den tar inte kontakt med dem när den besöker arbetsplatser, skyddsombuden får inte ta del av inspektionsmeddelanden. Leder till irritation Christina Järnstedt hävdar också att Arbetsmiljöinspektionen dels inte har tid att besöka så många arbetsplatser, dels inte meddelar de regionala skyddsombuden när de har besökt en arbetsplats. - Det leder till irritation mellan arbetsgivaren och de regionala skyddsombuden när de kommer två dagar efter Arbetsmiljöinspektionen. Enligt LO-rapporten påverkar detta även sjuktalen och tillsammans med problemen att få igenom företagshälsovård och dåliga sanktionsmöjligheter så har det gett en sämre arbetsmiljö. Bättre utbildning Det man nu efterfrågar i första hand är bättre utbildning, både av rättsskipande myndighter och skyddsombud, men också av arbetsgivarna. - Många chefer i arbetsledande ställning har ingen utbildning, säger Christina Järnstedt, som tycker att samma krav borde ställas på chefer som på skyddsombud - 40 timmars utbildning inom 6 månader.
Daniel Rundqvist, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".