Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya varianter på semlor upprör

Publicerat fredag 12 januari kl 09.49
"Det kan finnas behov av uppdatering"
(7:35 min)
Semla formad som falukorv och mos
Falukorvsemlan är en av de nyaste versionerna av den populära bullen. Foto: Sofia Westergren Larsen

Nya varianter av semlan både upprör och välkomnas bland svenskarna, men utveckling av den älskade vetebullen kan avgöra dess överlevnad, menar en etnolog.

Semmelwrap, nachos-semla eller en traditionell fastlagsbulle? Kärt barn har fått många syskon i form av varianter på det älskade bakverket semlan. På sociala medier rasar diskussioner om vad som egentligen är rätt när det gäller semmelbakning. Vissa upprörs över de moderna versionerna av bullen, medan andra välkomnar dem med nyfikna smaklökar.

Bland semmelätare på ett fik i Stockholm finns båda sidor av åsiktslägren.

– Jag tycker att det är kul att det finns kvar en traditionell semla. Men det är alltid kul med lite varianter på de populära bakverken, säger Anna Björlin.

– En semla ska se ut som en semla. Den ska smaka som en vanlig semla. Det är tradition, säger Harriet.

Etnologen Håkan Jönsson på Lunds universitet anser att semlan varken får stanna i sin utveckling eller vara för olik sitt traditionella uttryck.

– Det finns ju en viss poäng med att något ska återupprepas och vara som det är. Det är som en klassisk ritual att göra något likadant som vi gjorde förra året. Men alla ritualer förändras om de ska överleva. Det finns en kluvenhet, menar Håkan Jönsson, etnolog på Lunds universitet.

Semlan har inte alltid sett ut såsom den "vanliga" semlan gör med sin vetebulle, mandelmassa, grädde och lock med florsocker. Dagens bulle uppstod någonstans kring år 1930. Innan dess var semlan snarare en vanlig vetebulle, enligt Håkan Jönsson. Den åts ofta tillsammans med varm mjölk och kallades hetvägg.

De nya versionerna av semlan kan påverka vår tradition.

– Antingen kan vi vitalisera traditionen så den inte uppfattas som trist. Men alltför stora förändringar kan innebära att man dödar traditioners mening och att man inte får känslan av livscykelritual som man haft tidigare. Det kan finnas ett visst behov av uppdatering så man känner att det finns utrymme för kreativitet och förnyelse, säger Håkan Jönsson, etnolog på Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".