Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen splittrad om försvarsberedningen

Publicerat måndag 15 januari kl 09.46
Kan en väpnad attack mot Sverige "inte uteslutas"?
(1:25 min)
Margot Wallström och Peter Hultqvist
Margot Wallström och Peter Hultqvist. Foto: TT

Regeringen är splittrad i frågan om en väpnad attack mot Sverige ska benämnas som "inte sannolikt" eller att den "inte kan uteslutas". Utrikesminister Margot Wallström menar att den första formuleringen ska användas medan försvarsminister Peter Hultqvist nu ställer sig bakom Försvarsberedningens formulering.

Formuleringen "ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas" används i Försvarsberedningens rapport som presenterades den 20 december. Två tunga S-politiker, försvarsminister Peter Hultqvist och försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow, ställer sig bakom formuleringen.

– Vi har ingen anledning att överpröva det som Försvarsberedningen nu har sagt utan jag ser det som en del i ett processinriktat arbete, säger Peter Hultqvist till Ekots Mats Eriksson.

Han säger dock att han ser de slutliga formuleringarna som en del i en längre process. Försvarsberedningen kommer senast i maj 2019 att presentera en slutrapport för det militära försvaret och redovisa en säkerhetspolitisk analys och bedömning.

Men utrikesminister Margot Wallström (s) menar att regeringen gör rätt i att hålla fast vid den tidigare formuleringen att ett väpnat angrepp på Sverige "inte är sannolikt".

Hon menar att regeringen ska hålla fast vid den formulering som den tidigare försvarsberedningen kommit fram till efter att ha gjort en säkerhetspolitisk analys. 

– Totalförsvarsberedningen har inte gjort någon ny säkerhetspolitisk analys så dom har ingen grund till att ändra på den formulering som är viktig i relation till våra utlandsmyndigheter. Då ska vi inte ändra på dom orden, säger Margot Wallström i P1-morgon. 

Allianspartierna har kritiserat regeringen för att hålla fast vid den gamla formuleringen. 

– Det är oskickligt av regeringen. Man kan inte ha två olika centrala delar av regeringen som gör helt olika bedömningar av för Sverige helt fundamentala frågor, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Men han säger också att M kommer fortsätta arbeta inom försvarsberedningen trots att utrikesdepartementet och försvarsdepartementet har olika uppfattningar. 

– Vi kommer fortsätta ett seriöst arbete i försvarsberedningen. Självklart är det så. Men det skapar osäkerhet om regeringens intentioner, säger Ulf Kristersson i en intervju med Ekots Mats Eriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".