Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminella nätverk gör landsomfattande affärer

Publicerat fredag 26 januari kl 12.38
Polisen: Vi lever i en kriminell ankdamm
(2:23 min)
Skugga och pistol
Foto: TT

De kriminella nätverken, som den senaste tiden ligger bakom skjutningar och sprängdåd, agerar inte enbart på den ort där de kommer ifrån – de förflyttar sin verksamhet även till andra storstäder.

Det menar polisen, som undersökt hur grupperingarna från storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg har kontakt med varandra.

– Det finns en hel del kontakt. Vi ser dem röra sig och ha kontakter upp till Stockholm och Göteborg. Vi ser kriminella från Stockholm och Göteborg som är här nere och gör besök. De gör affärer med varandra, helt enkelt, säger Mats Berggren, chef för underrättelseenheten vid Malmöpolisen.

På tisdagsmorgonen kunde Ekot berätta att cirka 800 unga män i dag är aktiva i lokala kriminella nätverk som har tillgång till skjutvapen. De allra flesta är mellan 15 och 25 år och sysslar med narkotikaförsäljning som huvudverksamhet.

De kallas "lokala kriminella nätverk" eftersom medlemmarna i de flesta fall är uppväxta i de utsatta områden där grupperingarna begår brott. Men Ekots genomgång av polisens samlade kunskap och underrättelseinformation från Malmö, Stockholm och Göteborg visar att de oftare nu också rör sig mellan städerna.

I dessa fall kan det handla om både vapen- och narkotikaaffärer. Och underrättelsechefen Mats Berggren menar att det är Malmö som är navet i verksamheten.

Vi här nere brukar säga att det är Malmö som är drivande. Det beror ju på vårt läge.

– Väldigt mycket av vapnen och narkotikan kommer in via Malmö. De kriminella nätverken här är starka och försörjer en stor del av resten av landet med vapen och narkotika, säger Mats Berggren.

Vapnen kommer från flera håll, men det allra vanligaste är att det är gamla obrukbara vapen från Balkankriget på 90-talet som transporteras hit och görs användbara igen.

När det gäller de så kallade lokala kriminella nätverkens rörlighet mellan städerna så handlar det om att bredda sin egen verksamhet, säger kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen Gunnar Appelgren.

– Vi lever i en kriminell ankdamm. Även om man är väldigt lokalt förankrad, att man har sin gata och sin narkotikaförsäljning, så skaffar man sig kontakter på annat håll. Till exempel när man hamnar på kåken. Där skapar man sig kontakter till andra städer och förmågor man kanske behöver i olika brottsupplägg, säger Gunnar Appelgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".