Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mikael Rova Polisen östra Norrbotten.
Mikael Rova, gruppchef på polisen i östra Norrbotten. Foto: Nils Eklund
Lyssna
(1:49 min)

Polissamarbete mellan nordiska länder dröjer

Publicerat onsdag 14 februari kl 05.49

Det fördjupade gränsöverskridande samarbetet mellan svensk polis och polisen i Finland och Norge som planerats sedan flera år tillbaka dröjer.

Det är nu tre år sedan som polisen genomförde stora utbildningsinsatser och övningar inför det svensk-finländska samarbetet som fortfarande är begränsat.

– Ja, man vill ju att det ska gå snabbare än det gör. Jag har förståelse för att det tar tid men utbildning är ju färskvara så att risken är ju att man tappar mycket av den utbildning man har fått under två års tid, säger Mikael Rova, gruppchef hos polisen i östra Norrbotten.

Tanken med det utökade samarbetet längs med den 50 mil långa gränsen i Tornedalen är bland annat att svensk polis med kort varsel ska kunna få förstärkning från finländska kollegor om det till exempel uppstår en situation i Pajala och närmaste svenska patrull är 15 mil bort.

– Istället för att behöva vänta en väldigt lång tid så kan man kanske då få hjälp från finska sidan i Kolari, tre mil bort, säger Mikael Rova.

På samma sätt är det tänkt att polissamarbetet ska göra nytta längs den betydligt längre svensk-norska gränsen.

Det har gjorts lagändringar som till viss del redan möjliggör samarbeten men bara vid insatser på begränsade platser som polisen har god kännedom om i förväg, vilket också skedde i höstas vid EU-toppmötet i Göteborg och vid en flyktingdemonstration i Haparanda och Torneå.

Men den gränsöverskridande hjälpen med kort varsel dröjer alltså, bland annat eftersom de olika radiosystemen i länderna inte fungerar med varandra. Och för det svensk-finländska samarbetet är det inte bestämt vilket språk som ska användas.

– Alltså det polisiära arbetet är ju väldigt kommunikativt och kan du inte göra dig förstådd med varandra så blir det svårt, säger Mikael Rova apropå betydelsen av språket.

För att lösa de här knutarna pågår nu ett arbete mellan Sverige och grannländerna på departementsnivå för att få till bilaterala avtal som ska reglera de mer akuta hjälpinsatserna över gränserna. Det säger Göran Westman på polisregion Nord som samordnar arbetet och som tror att det fördjupade samarbetet med vårt östliga grannland kommer igång först.

– Finland ligger lite före. Sedan har vi också det här med Norge där polisen normalt inte bär vapen. Och det är ganska viktigt med de här bilaterala avtalen att man har klart med utbildningar, försäkringar, arbetsmiljö, språk, vapen och så vidare. Så att man måste liksom ha hela kakan klar innan man kan servera den, säger polismästare Göran Westman på polisregion Nord.

Mer om Brott & straff

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".